Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis Bonck in Hoorn
Huis Bonck (foto M. Koning)
Huis Bonck (foto M. Koning)
Huis Bonck in Hoorn
Huis Bonck in Hoorn
Hoorn Logeren
Museumbezoek

Huis Bonck

Binnenluiendijk 3, 1621 ME Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Welkom in Huis Bonck. Hier wordt al 400 jaar gewoond en gewerkt. Kom langs om de bijzondere sfeer te proeven en leer wat “linnen van de bovenste plank” is. Ga in het hangkamertje van koopman Bonck zitten en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens uit. Kinderen kunnen al speurend en kleurend door dit bijzondere huis. ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Overnachten
Huis Bonck in Hoorn (foto Arjan Bronkhorst)
Huis Bonck in Hoorn (foto Arjan Bronkhorst)

Net een schip

Huis Bonck heeft een hangkamertje dat letterlijk is ‘opgehangen’ aan de balken. Het kamertje voelt bijna als een schip, met de houten betimmering rondom, een laag plafond en het uitzicht op het water.

Het is het enige vertrek in het huis met slechts één duidelijke afgebakende functie; het kantoor. Dit woord is afgeleid van het Franse woord 'comptoir' dat geldkist of toonbank betekent. Dit is dan ook vast de plek waar de geldkist van koopman Bonck heeft gestaan.

Huis Bonck, Hoorn ( foto Arjan Bronkhorst)
Huis Bonck, Hoorn ( foto Arjan Bronkhorst)

Linnen van de bovenste plank

Mooi linnengoed, dat is in de zeventiende eeuw de trots van ieder huishouden. Kraakhelderwit en strak gesteven, zo had men het het liefst. Aan het linnengoed kon je de rijkdom van het huis aflezen: hoe hoger de stapels linnengoed in de kast, hoe welvarender het gezin. Mensen moesten flink sparen voor een uitzet. Vandaar ook dat je de linnenpers als pronkstuk in het voorhuis ziet staan.

 

Uit je bed, de keuken in


In de binnenkamer speelde het huiselijke leven zich af. Koken bij de stookplaats, eten aan de tafel en dan lekker warm slapen in de bedstede. Ben jij wel eens vanuit je bed, zo in de keuken gestapt?

Hoorn Logeren

Een drukte van jewelste

De voorkamer in Huis Bonck is wel vijf meter hoog. Dat is niet zomaar. Zo kon er veel licht binnenvallen. Hoe meer licht, hoe langer je kon werken. En gewerkt werd er...

Huis Bonck heeft prachtig uitzicht over het water. In de geschiedenis speelde de nabijheid van het water een grote rol. Als je nu naar buiten kijkt zie je een vredig jachthaventje. Het uitzicht van koopman Bonck vanuit zijn hangkamertje was destijds heel anders. Hij zag de Zuiderzee en de schepen die er voor anker lagen, op de kade was het een drukte van jewelste.

"Huizen als deze, met zoveel historische onderdelen, zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen."
Pauline Dorhout Coördinator Huis Bonck en Huis Barnaart
Huis Bonck op de Binnenluiendijk, Hoorn

WANDELROUTES HENDRICK DE KEYSER IN HOORN

Vereniging Hendrick de Keyser heeft maar liefst 24 monumentale panden in Hoorn. Hieronder zitten echte blikvangers, zoals De Hoofdtoren, De Waag, De Bossuhuizen, De Mariatoren, De Oosterpoort, De Boterhal, én meer. Krijg je al zin om al deze panden eens te bekijken? Dat kan met de speciaal ontworpen Hendrick de Keyser Wandelroutes door Hoorn.

Instapwandeling of groepswandeling
Zowel Cicerones als Local Guide Hoorn bieden een stadswandeling aan, beide van van ca. 1,5 uur. Ze zijn te boeken als instapwandeling met anderen of als groepswandeling. Het museumhuis Bonck kun je vervolgens op eigen gelegenheid bezoeken en natuurlijk krijg je korting op je kaartje.  

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do 10:00 - 16:00 10:00 - 16:00
vrijdag vr 10:00 - 16:00 10:00 - 16:00
zaterdag za Gesloten Gesloten
zondag zo 10:00 - 16:00 10:00 - 16:00

Houd er met je bezoek rekening mee dat het huis om 16 uur sluit. Heb je vragen over Huis Bonck? Bel dan tijdens de openingstijden met 06 - 82 06 37 17.

Huis Bonck is gesloten op Koningsdag, tweede pinksterdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Prijzen

Volwassenen €7
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis

Gratis voor:

Overig:

  • Studenten € 5

Gratis:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)
Tickets

Bezoekadres

Huis Bonck
Binnenluiendijk 3
1621 ME Hoorn , NH

Toegankelijkheid

Huis Bonck werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop. 

Ben je in de buurt en heb je niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Huis Bonck is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Mooi museaal huis, met prachtig uitzicht op de haven. Op de hogere verdiepingen goed opletten op de lage balken! Erg verrassend is de donkere bedstee!”
Louis Bonder, Google Reviews