Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bossuhuizen

Grote Oost 132, 1621 BZ Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1614

Grote Oost 132 is het meest rechtse van de drie Bossu huizen. Deze huizen worden zo genoemd vanwege het reliëf in de voorgevel met een voorstelling van de beroemde Bossu zeeslag van 1573. Toen versloegen de Geuzen bij Hoorn de vloot van de Spanjaarden onder admiraal De Bossu. De gevel van dit 17de-eeuwse hoekhuis werd rond 1800 vernieuwd. Met de verbouwing verdween de oorspronkelijke trapgevel. Deze werd vervangen door een rechte lijst met consoles.

Hoorn Grote Oost 132 2

Het huis behield zijn 17de-eeuwse indeling en constructie, met een voorhuis met kelder, opkamer, keuken en pothuis. Ook is er nog een hangkamer met ladder. Het huis heeft, net als de andere Bossu huizen, 17de-eeuwse balken met sleutelstukken gedecoreerd met acanthusbladeren.
Achter de nieuwe ingang kwam een winkel. 

Hoorn Grote Oost 132

Recent is ontdekt dat het om een winkel in tabak, sigaren, koffie en thee ging. Onder vele verflagen bleek het reclamebord boven de winkelingang nog steeds de oorspronkelijke letters te bevatten. Deze zijn voorzichtig gereconstrueerd. Later in de 19de en 20ste eeuw was er een schilder en glazenmaker gevestigd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 258-260.

Hoorn Grote Oost 132 3

Ook werd de ingang verplaatst naar de zijkant. Deze werd voorzien van dubbele deuren met een bovenlicht in Lodewijk XVI stijl. In de zijgevel bevindt zich nog wel het 17de-eeuwse wapen van prins Maurits en een gevelsteen met het bouwjaar ‘1612'. De overstekende verdieping rust op 17de-eeuwse gebeeldhouwde balkkoppen en gesneden natuurstenen consoles met maskers als decoratie.

Hoorn Grote Oost 132 detail zijgevel