Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Huis Bartolotti foto Arjan Bronkhorst 5
Detail Huis Bartolotti
Achterkamer van Huis Bartolotti
Keuken Huis Bartolotti
Museumbezoek

Huis Bartolotti

Herengracht 170, 1016 BP Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Dit huis met imposante gevel was bij de bouw in de 17de eeuw al een echte bezienswaardigheid. En dat is tegenwoordig absoluut nog steeds zo. Kom ook kijken naar het mooiste grachtenpand van Amsterdam! ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen
Gevel van Huis Bartolotti

Overdadig versierd

Huis Bartolotti werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het koopmanshuis werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. 

De gevel is overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Het huis staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat.

Zo kun je vanaf beide kanten van de gracht en vanuit de Driekoningenstraat de voorgevel van het huis prachtig zien. 

 

De zaal in Huis Bartolotti Amsterdam

Je stapt er zo een sprookje binnen

Bij de bouw was Huis Bartolotti één van de grootste koopmanshuizen in de stad. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de grote zaal in rococostijl.

De zaal is heel bijzonder. Je waant je Assepoester op het bal.

En vergeet ook niet om omhoog te kijken: het stucwerk behoort tot het beste voorbeeld van rococo in Nederland. Het is heel knap hoe de vakman van toen in heel weinig reliëf zoveel verschillende voorstellingen heeft gemaakt.

De keuken van Huis Bartolotti

Een kijkje in de keuken

Je krijgt hier letterlijk een kijkje in de keuken. Ontdek hoe de tafel werd gedekt voor een uitgebreide maaltijd. Waren ze vroeger ook zo dol op het toetje? Was er eigenlijk al zoiets als een toetje?

Neem de tijd om rustig rond te lopen met de audiotour. Luister naar de verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners van Huis Bartolotti. Maar beleef het huis vooral zelf! Ga zitten op de stoelen, kijk in de kast of dek de tafel in de keuken.... en maak ook een wandeling door de prachtige diepe tuin met fraai zicht op de achtergevel.

Tuinkamer Huis Bartolotti (foto M. Koning)
De fontein in de tuinkamer van Huis Bartolotti (foto M. Koning)

Van alle tijden

In het pand lopen allerlei stijlen door elkaar heen. De zaal in het achterhuis van circa 1755 heeft stucwerk en houtsnijwerk in Lodewijk XV- of rococostijl. Maar in de gang van het voorhuis, meteen na de ingang, zie je juist stucwerk in Lodewijk XIV-stijl van zo'n 20 jaar eerder. In de voorkamer vind je nog meer interieuronderdelen uit die tijd: een prachtig marmeren reliëf boven de schouw, echte 'witjes' van de beroemde schilder Jacob de Wit en met landschappen beschilderde behangsels. 

En alle ruimtes hebben een eigen sfeer. Vergelijk maar eens de eenvoudige bedstedekamer boven met de weelderige tuinkamer op de beletage. Die heeft een marmeren fontein met allemaal gebeeldhouwde diertjes op de rand!

"Het huis is een verborgen pareltje op de Herengracht dat nog niet zo lang open is voor publiek. Bezoekers krijgen in alle rust een fantastische indruk van dit bijzondere huis."
Philip uit Amsterdam Bezoeker Huis Bartolotti (Tripadvisor)
Museum Het Schip
Museum Het Schip

Combiticket Huis Bartolotti en Museum Het Schip

Van wonen op stand naar sociale woningbouw
Met dit combiticket beleef je twee uitersten van wonen in Amsterdam door de eeuwen heen. Zowel qua bewoners als qua stijl. In Huis Bartolotti ervaar je de grandeur van de grachtengordel waar van oudsher de elite woonde. 

In Museum Het Schip ervaar je hoe de sociale onderklasse begin 20ste eeuw woonde en leefde. Het museum bevindt zich in een expressionistisch volkswoningbouwcomplex in Amsterdam West. Door de vorm is het gebouw in de volksmond 'Het Schip' gaan heten. Het behoort tot de top van de Amsterdamse School, een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde.

Je kunt het combiticket (€18,50) is bij beide musea kopen of via de Koop ticket-button op deze pagina. De musea kunnen aansluitend, of op verschillende dagen bezocht worden. Voor openingstijden zie www.hetschip.nl.

 

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00
donderdag do 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00
vrijdag vr 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00
zaterdag za 10:00 - 17:00 Gesloten
zondag zo 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00

De standaard openingstijden van Huis Bartolotti zijn woensdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.
Het museum kan worden afgehuurd voor exclusieve evenementen; in bovenstaand schema staan daarom de actuele openingstijden voor de komende twee weken.

Tijdens de openingstijden kan je met vragen over Huis Bartolotti bellen met 06-82067691.

Huis Bartolotti is gesloten op tweede paasdag, koningsdag, eerste pinksterdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Prijzen

Volwassenen €9,5
Jongeren 12 tot 18 jaar Gratis
Kinderen 0 tot 11 Gratis


Overig:

  • Combiticket met Museum Het Schip (zonder Museumkaart) € 18,50
  • Combiticket met Museum Het Schip (met Museumkaart) € 7,5
  • Studenten € 5

Gratis voor:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé) 
  • Stadspas (Amsterdam) groene stip en blauwe ruit
Tickets

Bezoekadres

Huis Bartolotti
Herengracht 170
1016 BP Amsterdam , NH

Toegankelijkheid

Huis Bartolotti werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop.

In de buurt tijdens openingstijden en niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Huis Bartolotti is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! Wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Wat een prachtig huis, de ene kamer is nog mooier en leuker dan de andere. De audiotour werkte perfect!! En het leuke was, dat je deurtjes, laatjes, etc. open mocht doen, op alle stoelen mocht gaan zitten om rustig te luisteren. We kregen zelfs een heerlijk glaasje druivensap uit een schitterend mooi glas, en in de jaloers makende mooie keuken een kopje thee of koffie naar keuze. Zo maar, hoorde erbij! Vriendelijke vrijwilligers die op alle vragen ook nog antwoord hadden en nog extra een en ander uitlegde. Kortom, meer dan super!!
Anouska, Tripadvisor