Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
MG Ravesteyn
Werkbureau Sybold van Ravesteyn in Museumhuis Van Ravesteyn
Huis van Ravesteyn bureau
klok Huis van Ravesteyn
woongedeelte Huis van Ravesteyn
Museumbezoek

Huis Van Ravesteyn

Prins Hendriklaan 112, 3584 ES Utrecht, Utrecht

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Spoorwegarchitect Sybold Van Ravesteyn, ontwierp voor zichzelf dit vrijstaande woonhuis met golvende lijnen en krullende vormen in 1932 . Kom je er kijken? ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Overnachten
MG Van Ravesteyn
Werktafel Van Ravesteyn in Huis van Ravesteyn

Alles-in-één

Van Ravesteyn wilde een huis bouwen met bescheiden middelen waarin het prettig was om te wonen én te werken. Hij experimenteerde met golvende lijnen en krullende vormen. Geheel tegen de principes van het Nieuwe Bouwen, waarvan de leden zijn uitbundigheid en liefde voor ornamenten niet altijd konden waarderen. Veel van zijn ontwerpen ontkwamen niet aan de slopershamer. Gelukkig is dít pareltje wel voor ons behouden.

Van Ravesteyn combineerde verschillende functies in één ruimte. Dat was heel vooruitstrevend in die tijd. De woonkamer beslaat één grote ruimte waar plaats is voor het woon-, eet- en werkgedeelte. De grenzen worden slechts aangegeven door belijningen op de vloer en het plafond. De werkhoek heeft een verlaagde lichthemel omdat Van Ravesteyn hier voornamelijk in de avonduren werkte. Bijzonder is ook het vaste meubilair in de kamer.

Huis van Ravesteyn gevel

Van de nood een deugd

Sybold van Ravesteyn benutte een driehoekig perceeltje dat overbleef nadat een aannemer een rij traditionele jaren dertig huizen had gerealiseerd. Op het taps toelopende stuk grond paste geen standaard woning meer. Maar daar wist de architect wel raad mee. De gele bakstenen van zijn huis waren afdankertjes van de Spoorwegen.

Ook de keuken is een heerlijke plek. Ga eens aan het aanrecht staan en kijk de tuin in, laat je gedachten lekker de vrije loop. Zou je hier kunnen wonen? Of beter nog, neem plaats aan de tafel en geniet van de kaaskoekjes die Van Ravesteyn altijd zo lekker vond. Geserveerd door het bijzondere doorgeefluik tussen de keuken en het eetgedeelte.

van Ravesteyn

Ronde lijnen

Ronde lijnen en pasteltinten karakteriseren Huis Van Ravesteyn. Dit huis is eigenwijze variant op de vormkeuze van zijn collega- architecten die juist de rechte lijn gebruikten. Sybold van Ravesteyn was vooral liefhebber van sierlijke ronde lijnen.

In deze woning krijg je een uniek inkijkje in het leven van de vooruitstrevende en eigenzinnige architect. Van plafonds gedecoreerd met gebogen latjes tot rechthoekige vensters met cirkelvormige ramen en tafels en kasten met golvende contouren.

Ook aan praktische zaken werd gedacht; het handige doorgeefluik tussen de keuken en het eetgedeelte is bijvoorbeeld  weggewerkt in een kastenwand. En bekijk ook de opstaande rand van zijn werkbureau. Die zorgt er voor dat zijn potloden niet van de tafel vallen. Daarvoor heeft hij vast inspiratie opgedaan in de trein.

Utrecht, Huis Van Ravesteyn
Utrecht, Huis Van Ravesteyn

Gezocht: Vrijwilligers

Voor het fraaie Huis van Ravesteyn in Utrecht zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die onze bezoekers gastvrij willen ontvangen. 

Specifieke voorkennis is niet nodig, interesse in architectuur en/of de geschiedenis van de regio is wel gewenst. 

Lijkt het je leuk een werkplek te hebben in dit bijzondere huis, met gezellige andere vrijwilligers? 

Lees meer over vrijwilligerswerk bij Huis van Ravesteyn
"Leuk en heel interessant. Een huis als geen ander en zeer modern voor de tijd waarin het gebouwd is. De audio tour is heel uitgebreid maar de heren die er rondliepen wist ook nog veel aanvullende informatie te vertellen. Kijk goed rond want er zitten onverwacht slimme dingetjes in dit huis."
Peter Google Reviews

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do 11.00 - 15:00 Gesloten
vrijdag vr Gesloten Gesloten
zaterdag za Gesloten Gesloten
zondag zo Gesloten Gesloten

Het museumhuis Huis Van Ravesteyn is gesloten van 26 april t/m 5 mei 2024.

Huis Van Ravesteyn is verder gesloten op Koningsdag, eerste pinksterdag, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Tijdens de openingstijden kan je met vragen over Huis Van Ravesteyn bellen met 06 82066212.

Prijzen

Volwassenen €7
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Gratis voor: 

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)

Overig: 

  • Studenten € 5
Tickets

Bezoekadres

Huis Van Ravesteyn
Prins Hendriklaan 112
3584 ES Utrecht , UT

Toegankelijkheid

Huis Van Ravesteyn werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop. 

Ben je in de buurt en heb je niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Huis Van Ravesteyn is niet goed toegankelijk voor rolstoelbezoekers. 

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Wat fijn om een uurtje rond te kijken in dit prachtige huis. Super dat je een audiotour hebt, waardoor je alle details mee krijgt. De vrijwilligers waren ook erg aardig. Aanrader!”
Regina Mulder, op Google-reviews