Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

De Vereniging

Hendrick de Keyser Monumenten zet zich sinds 1918 in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle monumenten; gebouwen en hun interieurs. Eenmaal verworven panden blijven voor altijd in bezit. Vanuit deze missie houdt ‘Hendrick de Keyser’ deze bijzondere gebouwen zorgvuldig in stand voor nu en toekomstige generaties. Hendrick de Keyser vindt het belangrijk dat het publiek kan kennismaken met de nationale woongeschiedenis door de huizen te bezoeken en erin te wonen, werken en logeren.  

Huis Bartolotti in Amsterdam
Huis Bartolotti in Amsterdam
Plaatsen met huizen van Hendrick de Keyser
Plaatsen met huizen van Hendrick de Keyser
450 monumenten verspreid over 114 plaatsen in Nederland

Cultureel erfgoed voor iedereen

Hendrick de Keyser Monumenten is in 1918 opgericht en er is wereldwijd geen organisatie als deze. Eenmaal verworven huizen blijven voor altijd deel uitmaken van de collectie.

De collectie groeit met ongeveer vijf panden per jaar omvat op dit moment 439 panden en complexen.  Waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, hofjes, villa’s, torens, vissershuisjes en raadhuizen, verspreid over 115 plaatsen in heel Nederland. Ze blijven behouden door ze te gebruiken. Veel van de panden worden verhuurd als woonhuis of als bedrijfspand. Sommige huizen zijn te huur als vakantiehuis, of je kunt er trouwen, vergaderen of een bijeenkomst organiseren. Een aantal parels uit de collectie is te bezoeken als museumhuis. Samen vertegenwoordigen de panden van Hendrick de Keyser Monumenten 500 jaar nationale woongeschiedenis. 

Bekijk het volledige overzicht via Huizen van Hendrick

Om historisch of architectonisch waardevolle huizen en hun interieurs te behouden verwerven wij elk jaar nieuwe panden. Bekijk onze laatste aanwinsten

Natuurlijk worden de huizen in ons bezit goed onderhouden en worden deze, als dat nodig is, gerestaureerd. Lees meer over recente restauraties

  Verduurzamingsmaatregelen en energiebesparing in beeld (afbeelding RCE)
  Verduurzamingsmaatregelen en energiebesparing in beeld (afbeelding RCE)

  Verduurzaming hoog in het vaandel

  In de komende jaren is het de doelstelling van de vereniging om onze panden te verduurzamen. We willen de CO2-uitstoot van onze panden terugdringen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de Klimaatdoelen. Tegelijk willen we het gebruik van monumenten aantrekkelijk houden.

  Ann-Katrin Adolph, Hoofd Restauratie: "Het verduurzamen van onze monumentale panden is een extra grote uitdaging, omdat meer dan twee derde van ons bezit voor 1900 is gebouwd. In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw zijn huizen volgens hele andere richtlijnen gebouwd. Isolatie was destijds nauwelijks aan de orde. Juist bij deze panden zijn veel maatregelen gewenst. Kapisolatie, gevelisolatie of voorzetramen zijn vanwege een bijzonder interieur of bouwfysische reden echter moeilijk. Gelukkig valt aan elk pand toch wel iets te verbeteren. Hoe klein soms ook, alle beetjes helpen! Daarvoor geven we huurders ook tips.

  Wilt u weten hoe we dit aanpakken?

  Lees het artikel: Verduurzaming hoog in het Vaandel
  Excursie 10-jarig bestaan - 1928
  Excursie 10-jarig bestaan - 1928
  Excursie tijdens 10-jarig bestaan in 1928

  Sinds 1918

  Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoopman Jacobus Boelen. In een tijd van economische bloei constateerden de oprichters dat sloop, nieuwbouw en verpaupering het beeld van de Nederlandse dorpen en steden ernstig aantastten. De remedie was in haar eenvoud een krachtig en probaat middel: door aankoop huizen redden en verhuren. De inkomsten uit verhuur maakten het onderhoud mogelijk. Deze praktische aanpak kenmerkt nog steeds de werkwijze van de Vereniging. Al in het eerste jaar van haar bestaan werd door de leden van de Vereniging bepaald dat het werkterrein heel Nederland zou moeten omvatten. De Vereniging is sindsdien uitgegroeid tot de grootste landelijk werkende restaurerende instelling in ons land.

   

   

  Excursie voor de leden in Maastricht
  Excursie voor de leden in Maastricht
  Excursie voor leden in Maastricht

  Word lid en help mee!

  Als lid van Hendrick de Keyser Monumenten helpt u mee onze collectie architectonisch en historisch waardevolle huizen in Nederland te behouden. Met uw steun verwerven, restaureren en openen wij bijzondere huizen in Nederland.

  Enkele voordelen van het lidmaatschap zijn onder andere het deelnemen aan excursies, open dagen, open huizen, kortingen op de verhuur van vakantiehuizen en producten uit de webwinkel.

  Word lid en beleef het mee!

  Schenken en nalaten

  Met uw steun zorgt u er voor dat architectonisch erfgoed ook voor volgende generaties behouden blijft. Giften aan de Vereniging worden onder meer gebruikt voor verwervingen, restauraties, onderzoek of voor het publiek toegankelijk maken van een pand.

  De Vereniging kent verschillende mogelijkheden om te doneren, na te laten of te schenken. Voor vragen kunt u contact opnemen met ons Team Partners & Begunstigers.

   Diner aan de Diemerzeedijk in Amsterdam
   Diner in het Gemeenlandshuis in Amsterdam
   Diner in het Gemeenlandshuis in Amsterdam

   Kom binnen in de nationale woongeschiedenis!

   De collectie huizen van Hendrick de Keyser is uniek. Het vertegenwoordigt 500 jaar nationale woongeschiedenis en dat willen we zoveel mogelijk mensen laten ervaren. We willen de meest karakteristieke gebouwen van ons land bewaren voor de toekomst door de monumenten en hun verhalen met iedereen te delen. Je kunt in onze huizen wonen, werken en overnachten of bezoeken.

   Breng een bezoek aan een van onze museumhuizen. Kom eens overnachten in een van onze monumenten, bekijk onze evenementenlocaties of het actuele huuraanbod.