De Vereniging
Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.

Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan. Gebouwen die door 'Hendrick de Keyser' onder de hoede worden genomen voldoen daarom aan strenge eisen. Het moeten sprekende voorbeelden zijn van de architectuur of wooncultuur van een bepaalde periode.
De geschiedenis moet niet alleen van buiten afleesbaar zijn, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat daarom uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur.
De collectie, die gemiddeld met vijf tot tien gebouwen per jaar groeit, omvat 433 panden en complexen, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, hofjes, villa's, vissershuisjes en raadhuizen, verspreid over 113 plaatsen in heel Nederland.
Ze blijven behouden door ze te gebruiken. Veel van de panden worden verhuurd als woonhuis of als bedrijfspand. Sommige huizen zijn te huur als vakantiehuis of je kunt er trouwen, vergaderen of een bijeenkomst organiseren. Onze Museumhuizen zijn te bezoeken als museum. Zie hiervoor de andere websites van de Vereniging:
Lees meer over het werk van de Vereniging
Opgericht in 1918 om huizen te redden
'Hendrick de Keyser' is een particuliere vereniging zonder winstoogmerk, opgericht op 3 januari 1918 en erkend bij Koninklijk Besluit van 26 februari 1918. De Vereniging heeft ruim 5000 leden en wordt geleid door een Bestuur, onder toezicht van een Raad van Commissarissen. Bestuur en Raad van Commissarissen doen hun werk volledig onbezoldigd.
Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoopman Jacobus Boelen.
In een tijd van economische bloei constateerden de oprichters dat sloop, nieuwbouw en verpaupering het beeld van de Nederlandse dorpen en steden ernstig aantastten. Wat de oprichters bond, was hun ergernis over de roekeloze en onnodige teloorgang van veel belangrijke en beeldbepalende huizen.
De Vereniging is vernoemd naar de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621), de beeldhouwer van het grafmonument van Willem van Oranje in Delft en bouwmeester van tal van gebouwen in Amsterdam (zoals de Westerkerk, Zuiderkerk en Noorderkerk), Delft, Deventer en Hoorn. Hij werd door de oprichters beschouwd als een kunstenaar van nationale betekenis, vergelijkbaar met Rembrandt voor de schilderkunst.
De remedie om verval van beeldbepalende huizen tegen te gaan was in haar eenvoud een krachtig en probaat middel: door aankoop huizen redden en verhuren. De inkomsten uit verhuur maakten het onderhoud mogelijk. Deze praktische aanpak kenmerkt nog steeds de werkwijze van de Vereniging.
Al in het eerste jaar van haar bestaan werd door de leden van de Vereniging bepaald dat het werkterrein heel Nederland zou moeten omvatten. De Vereniging is sindsdien uitgegroeid tot de grootste landelijk werkende restaurerende instelling in ons land.

Vereniging met leden
Leden ondersteunen het werk van de Vereniging in het realiseren van haar doelstelling: het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland.
Enkele voordelen van het lidmaatschap zijn onder andere het deelnemen aan excursies, open dagen, open huizen, kortingen op de verhuur van Monument en Bed en producten uit de webwinkel.
Wilt u ook dat bijzondere historische huizen voor de toekomst worden veiliggesteld? Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap en meld u aan.
Doe mee, word lidFondsen ondersteunen het werk van de Vereniging
De Vereniging wordt ondersteund door verschillende fondsen, waaronder de BankGiro Loterij. Ze dragen bij aan de verwerving en/of restauratie van bijzondere (architectuur)historische panden. Lees meer over de fondsen die ons werk steunen.
Schenken aan de Vereniging
U kunt de Vereniging niet alleen steunen door lid te worden maar ook door te schenken aan de Vereniging. Er zijn verschillende mogelijkheden om te schenken, lees hier meer over op de pagina over 'schenken aan Hendrick'.
Ik doneer meteen een bedragRoerende goederen
Naast de vele bijzondere huizen heeft de Vereniging ook een collectie roerende goederen om Museumhuizen en de opengestelde panden mee in te richten. We zijn echter zeer terughoudend met het aannemen van aangeboden objecten. Mocht u ons roerende goederen willen aanbieden dan ontvangen we graag een omschrijving en foto’s op collectiebeheer@hendrickdekeyser.nl. U kunt ook bellen met ons algemene nummer.
Wij zullen uw aanbod zorgvuldig beoordelen en contact met u opnemen.





