Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Leidsche kamer in Huis Van Meerten, Delft
Huis Van Meerten, Delft
glas in lood Huis Van Meerten, Delft
Kamer Huis Van Meerten, Delft
Hal Huis Van Meerten, Delft
Museumbezoek

Huis Van Meerten

Oude Delft 199, 2611 HD Delft, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Welkom bij Huis Van Meerten. Je stapt hier een echt "gesamtkunstwerk" binnen. Het huis was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf le Comte, Jan Schouten en Leonard Couvée. Zij ontwierpen de architectuur en het interieur. Maar ook de verzameling van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair van Van Meerten kreeg hier een plekje. Neem je tijd, er valt hier van alles te ontdekken. ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen
Huis Van Meerten
Museumhuis Van Meerten

Verzamelwoede

Lambert van Meerten was een enthousiast verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair met een buitengewone interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat hij een eigen huis liet bouwen voor zijn verzameling. 

Hij verzamelde bouwfragmenten ter inspiratie, om te bestuderen maar zeker ook om van te genieten. Lambert en zijn zus Dina omringden zich thuis met de objecten die Lambert tijdens zijn leven had verzameld.

Het huis bestaat uit twee delen: aan de voorzijde de vertrekken waar Lambert zijn gasten ontving en waar het belangrijkste deel van zijn collectie werd getoond, aan de achterzijde lagen de familievertrekken, zoals de woonkamer van zijn zus Dina en zijn werkkamer.

 

Voorkamer in Huis Van Meerten, Delft

Een negentiende eeuw huis met een zeventiende-eeuwse uitstraling

Overal in het interieur zijn oude bouwfragmenten verwerkt: consoles, houtsnijwerk, bedsteden, tegeltableaus en schouwen. Dit werd gecombineerd met betimmeringen, mozaïekvloeren en glas-in-lood. Zijn grote liefde voor kunstnijverheid stak Lambert van Meerten duidelijk niet onder stoelen of banken.

Toch was er ook ruimte voor moderniteiten. Het huis was voorzien van modern comfort zoals vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit, bijzonder in die tijd. 

Ga eens op zoek naar de indrukwekkende kluis. Als deze dicht is, is hij moeilijk te vinden maar eenmaal open doet hij niet onder voor een moderne inloopkast. Ga gerust naar binnen.

 

Museumhuis Van Meerten in Delft (foto Margreet Nijman)
Foto Margreet Nijman

Wonen in een Museum

Vanaf de bouw was duidelijk dat dit huis en de verzameling van Van Meerten, opengesteld zou worden. Lambert wilde graag dat ambachtslieden, kunstenaars en studenten kwamen kijken om te leren over de kunstnijverheid van welleer. Ze zouden er kennis en inspiratie kunnen opdoen. De grote hal gaf ruimte voor lezingen, optredens en concerten. De Oud-Hollandse Kamer werd ingericht als stijlkamer.

Lambert van Meerten ging in 1902 helaas failliet en grote delen van zijn collectie werden geveild. Dankzij een groep vrienden kon de collectie deels worden behouden en werd zijn huis toch een museum en inspiratieplek, met Adolf le Comte als eerste directeur.

Dit museum voor kunst en kunstnijverheid werd in 2013 gesloten. Tegenwoordig kun je het huis en de bijzondere collectie gelukkig weer bewonderen.

Een pareltje van een museum in het centrum van Delft. Achter de prachtige gevel gaat een eind 19e eeuws huis schuil dat stijlvol is ingericht als een herinnering aan die tijd. De audio tour geeft een goed beeld van de geschiedenis van het huis, de kunst en vakmanschap verzameling en de fascinerende eigenaar van het huis.
En laat ik afsluiten met de complimenten aan het aanwezige personeel - vriendelijk en met veel achtergrond informatie.
Den H. Tripadvisor
Paul Tetar van Elven

Ook op bezoek bij Paul Tetar? Koop een Combiticket

Bezoek ook het huis van Lamberts tijdgenoot Paul Tetar van Elven (1823 – 1896), kunstenaar en verzamelaar. Tetar was docent aan de Polytechnische School en vooral schilder van historiestukken. In het museum zijn tal van schilderijen van zijn hand te zien. Kopieën naar Oude Meesters als Rembrandt, Anthonie van Dijck, Titiaan en Rafaël.

Tetar verzamelde porselein: Chinees en Japans en natuurlijk Delfts aardewerk. Maar hij had ook een verzameling kostuums en wapens. De salon en eetkamer zien er nog net zo uit als in de tijd van Paul. In zijn atelier is zelfs zijn reistas nog te zien die hij meenam op zijn vele museumbezoeken.

Je kunt het combiticket (€14,-) is bij beide musea kopen of via de Koop ticket-button op deze pagina. De musea kunnen aansluitend, of op verschillende dagen bezocht worden. Voor openingstijden zie www.museumpaultetarvanelven.nl.

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma 11:00 - 17:00 Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
vrijdag vr 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
zaterdag za 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
zondag zo 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00

Het museum kan worden afgehuurd voor exclusieve evenementen; in bovenstaand schema staan daarom de actuele openingstijden voor de komende twee weken.

Huis Van Meerten is gesloten op eerste paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Heb je vragen over Huis Van Meerten? Bel dan tijdens de openingstijden met 06 - 82066849.

Prijzen

Volwassenen €9
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Overig:

  • Combiticket met Museum Paul Tetar van Elven (zonder Museumkaart) € 14
  • Combiticket met Museum Paul Tetar van Elven (met Museumkaart) € 7
  • Studenten € 5

Gratis voor:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)

 

Tickets

Bezoekadres

Huis Van Meerten
Oude Delft 199
2611 HD Delft , ZH

Toegankelijkheid

Huis Van Meerten is helaas niet geschikt voor mensen in een rolstoel. 

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Heel aardige vrijwilligers, fijne audiotour, bijzondere geschiedenis, prachtig pand; zéér de moeite waard”
Mathijs Beijer, Google Reviews