Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bezoek de Harsta State in Hegebeintum tijdens de Dag van het Kasteel op 29 mei. Het huis is omgeven door een bijzondere tuin uit de 19de eeuw. Je kunt die dag ook de middeleeuwse kerk en het bezoekerscentrum bezoeken.  

Een prachtig bewaarde Friese state

De geschiedenis van de Harsta State gaat terug tot de 16de eeuw. Het eeuwenoude terrein met grachten, oprijlaan en singels – kenmerkende elementen van een Friese state – is tot op de dag van vandaag intact gebleven. Het huis is omgeven doore en prachtige siertuin met bijzondere zogenaamde stinzenplanten. Het is één van de weinige vindplaatsen van de zeldzame blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel.

De zaal vormt het hart van het huis. Het voormalige ontvangstvertrek, in Lodewijk XVI-stijl, heeft prachtige ornamenten die herinneren aan de hoogtijdagen van de state, zoals familieportretten, strikjes, guirlandes en bokalen, de marmeren schouw en de buffetkasten. Bijzonder is dat de zaal, passend bij de landelijke omgeving, volledig is afgewerkt met hout. Later was het gebruik van deze kamer, toen het huis niet meer permanent werd bewoond, waarschijnlijk meer informeel en diende het als woonkamer.

Tijdens je bezoek waan je je in de late 19de eeuw. Je wordt meegenomen naar de tijd dat Amelia, ‘Miele’, Andringa de Kempenaer-de Schepper er haar zomers doorbracht. Zij bewoonde de state meer dan 90 jaar.

Upstairs/downstairs

Personeel had de Harsta State ook. Bijvoorbeeld om de bijzondere tuin met stinzenplanten te onderhouden. Op de Dag van het Kasteel vertellen we onze bezoekers graag over het bijzondere verhaal van de drie generaties van dezelfde familie, die zich  van 1877 tot 1966 met liefde ontfermd hebben over de unieke tuin.

Kom op bezoek!

Breng de Harsta State tot leven op de Dag van het Kasteel! Het huis is die dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets voor maandag 29 mei zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Kennis en Informatiecentrum. Hier kan ook geparkeerd worden. Meer informatie vind je op www.terphegebeintum.nl.

Vakantiehuis

Je kunt ook logeren in dit bijzondere huis, want het is te huur als vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten. Het vakantiehuis ademt de sfeer van de laat 19de eeuw, maar je geniet uiteraard van het comfort van nu. Boek direct je verblijf in de Harsta State.

Publieksevenement

Meld u aan voor:
Dag van het Kasteel - Harsta State

Aanmelden