Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Eend laktafel

Doneer voor de Japanse laktafel!

Een uniek object in Huis Van Brienen aan de Amsterdamse Herengracht wacht op een grondige restauratie: de Japanse laktafel in de tuinkamer.

De 'Nashiji' lakwerktafel werd gemaakt van bijzondere, kostbare materialen en is rijk versierd met intrigerende motieven, gedetailleerd aangebracht in ivoor, parelmoer, zilver- en goudvlokken. Je voelt dat de tafel letterlijk heeft gestraald, maar is nu dof en haast kleurloos.

Help mee met een donatie
Er zijn diverse opties om mee te helpen. Voor onderstaande bedragen kunt u ter indicatie de restauratie financieren van een:

 • bloem                            €50,-
 • siereend                        €100,-
 • of bloesemtak               €250,-

Uiteraard is het ook mogelijk uw eigen bedrag te bepalen.
In totaal kost de restauratie €17.000 euro.

Kom het resultaat bewonderen
Iedere donatie is welkom, maar bij een donatie vanaf €50,- ontvangt u een exclusieve uitnodiging om de laktafel in Huis van Brienen te komen bekijken, waarbij we u alles vertellen over de tafel en de restauratie. 

 

Restaureer de bijzondere Japanse laktafel

Deze eeuwenoude tafel verkeert in slechte staat en verdient het om weer in volle glorie te glanzen. Helpt u mee?

Welk bedrag wilt u doneren?
Uw gegevens
 • Bloem

  €50,-

  Bloem

  De bloemen op het blad en de poten van de tafel bestaan uit parelmoer en zilverkleurig ‘nashiji’ lakwerk.

 • Siereend

  €100,-

  Eend

  De verschillende kleurrijke siereenden staan symbool voor de liefde en huwelijksgeluk.

 • Bloesemtak

  €250,-

  Bloesemtak

  Geen bloem in Japan die zo wordt bewonderd als de bloesem. De bloesemtak symboliseert het leven en de vergankelijke schoonheid.

Laktafel collage

Huis van Brienen

Huis van Brienen werd gebouwd aan het eind van het eerste kwart van de 17de eeuw, toen de grachten nog gloednieuw waren. Het werd totaal verbouwd en uitgebreid in de jaren 1728-1729. Er werd een heel achterhuis aan toegevoegd, voorzien van fantastische interieurs. Het huis behoort zelfs tot de top 100 belangrijkste historische interieurs van Nederland. En dat is niet voor niets: in huis kom je in kamers met inrichting van circa 1730, de jaren 80 van de 18de eeuw en de vroege 19de eeuw.
Hendrick de Keyser heeft onlangs de beletage en het souterrain van het huis in vier maanden tijd schoongemaakt en waar nodig, de meubelen laten restaureren. Het hele interieur werd letterlijk op z’n kop gezet. Het bijzondere 18de-eeuwse ameublement, de Deventer tapijten, verschillende kabinetten en andere bijzondere meubelen verlieten (sommige voor het eerst) het huis en werden schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. En, alhoewel de schoonmaak klaar is, zijn nog niet alle meubelen gerestaureerd. Een van de meest unieke objecten van het huis wacht nog op een grondige restauratie; de Japanse laktafel is nu aan de beurt!