
Bunkerdag - Buitenplaats Beeckestijn
Bezoek op 3 juni tijdens de Bunkerdag Buitenplaats Beeckestijn. Verscholen in de prachtige tuinen rondom dit huis liggen nog diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Tickets zijn die dag verkrijgbaar aan de kassa van Beeckestijn.

Bunkerdag op Beeckestijn
De Tweede Wereldoorlog is niet onopgemerkt voorbij gegaan aan Buitenplaats Beeckestijn. De Duitse Wehrmacht nam z'n intrek in het hoofdhuis. In de tuinen werden vijf bunkers gebouwd. Die maakten deel uit van de 'Festung IJmuiden', onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall; een netwerk van vestingen, bunkers, kazematten en dergelijke dat liep van de kust van Noorwegen tot de Franse kust aan de Golf van Biskaje. De Atlantikwall had als voornaamste functie om een mogelijke Geallieerde landing op de kust van de door Duitsland bezette landen te voorkomen.
Verscholen in de prachtige tuinen rondom de buitenplaats liggen die bunkers nog. Op 3 juni kun je tijdens de Bunkerdag met een deskundige gids naar de locatie van twee bunkers. De gids vertelt je over de bunkers zelf en over de geschiedenis van Beeckestijn in de Tweede Wereldoorlog; onder andere aan de hand van originele foto's, tekeningen en plattegronden. De bunkers zelf zijn niet meer toegankelijk.
Ieder heel uur start een rondleiding over de bunkers. De eerste start om 10.00 uur, de laatste om 15.00 uur. Een rondleiding duurt circa 30 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van ons museumhuis Buitenplaats Beeckestijn.

De bunkers in de tuinen van Beeckestijn
De bunkers bij Beeckestijn waren onderdeel van de 'Festung IJmuiden' (Atlantikwall). Na de oorlog hadden de bunkers geen functie meer. Maar opblazen was geen optie omdat ze van gewapend beton zijn gemaakt. Er hadden dan zulke zware explosieven moeten worden gebruikt dat ook het nabijgelegen hoofdhuis en de koetshuizen zware schade hadden opgelopen. Daarom zijn de bunkers in 1947 afgezonken en afgedekt.
Manschappenbunker
De nu afgezonken bunker achter het hoofdhuis was een manschappenbunker van het zogenaamde type 502. Die bestond uit een dubbel groepsonderkomen voor 20 man en was bedoeld als schuilplaats voor de manschappen. Er waren stapelbedden (3 hoog) langs de wanden. De bunker beschikte over een gassluis, waterafvoer, luchtverversing en over een radio-telefoon-zendkamer tevens.
Opslagbunkertje
Bij de noordelijke kruidentuin van Beeckestijn ligt nog zo'n verzonken bunker. Veel informatie is niet bekend, maar we weten dat deze hoofdzakelijk gebruikt werd als opslag van diverse goederen. Voor zover bekend lag hier geen munitie opgeslagen.
Bezoek ook Beeckestijn zelf
Ons museumhuis in het hoofdhuis van Beeckestijn is die dag ook geopend. Neem een kijkje in dit bijzondere 18de-eeuwse huis en ontdek hoe destijds rijke Amsterdammers in de zomer op hun buitens vertoefden. Voor kinderen is er een speurkleurplaat, waarmee ze speurend naar bijzondere details het huis kunnen ontdekken. En vergeet niet om ook de bijzondere stijltuinen te gaan bekijken.
Tickets
Kaarten voor € 7,50 zijn uitsluitend te koop bij de kassa van Beeckestijn. Betaling per pin is mogelijk. Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein bij de buitenplaats.
Koffie en thee is inbegrepen voor bezoekers die hun ticket kopen bij Beeckestijn.