Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Beeckestijn
Buitenplaats Beeckestijn
Buitenplaats Beeckestijn (foto Arjan Bronkhorst)
Buitenplaats Beeckestijn (foto Arjan Bronkhorst)
Buitenplaats Beeckestijn
Museumbezoek

Buitenplaats Beeckestijn

Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-zuid, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Beeckestijn is een buitenplaats van grote allure. Het is een van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven grote buitens in Kennemerland. Kom kijken en geniet van het huis en de tuinen. Ook voor de kinderen is er met onze speurkleurplaat van alles te ontdekken. ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen Overnachten
Buitenplaats Beeckestijn

Uniek in Nederland

Kom langs en loop door het hoofdhuis met z'n bijzondere stijlkamers. Ben je met een groter gezelschap, dan kun je ook een groepsrondleiding boeken.

Volg de voetsporen van de bewoners van weleer en laat je leiden langs de hoogtepunten uit de cultuurgeschiedenis van deze bijzondere buitenplaats, zoals de slangenmuren met leifruit en de bloemenwaaier. De tuin heeft diverse stijlen: uniek in Nederland.

Bekijk ook de tentoonstelling "Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal" en ontdek hoe de buitenplaats bijna in het Noordzeekanaal was verdwenen.

Buitenplaats Beeckestijn
Buitenplaats Beeckestijn

Laag op laag

Om in de zomermaanden de stad te kunnen ontvluchten, investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in luxueuze buitenverblijven met parkachtige tuinen.

Buitenplaats Beeckestijn is ontstaan uit een 17de-eeuwse hofstede. Sinds die tijd heeft Beeckestijn minstens zes verbouwingen ondergaan om uiteindelijk dit buitenverblijf met fraaie tuinen te worden. In het huis zijn nog restanten verborgen, zoals muurwerk en balklagen, van deze voorgangers.

Loop je een route door de verschillende kamers van het huis? Elke kamer heeft zo zijn eigen kleur en sfeer. Er zijn overal zitjes, banken en vensterbanken om even te gaan zitten en te genieten van prachtige details als het vogeltjes behang, het bijzondere stucwerk of de stopcontacten die soms kunstig zijn weggewerkt.
Schuif aan tafel in de gezellige historische keuken, en wandel vandaaruit via de glazen deuren naar de bijzondere tuinen.

beeckestijn

Eén van de belangrijkste historische tuinen van ons land

Van groot cultuurhistorisch belang zijn ook de tuinen en het park van Beeckestijn, ontworpen in nauwe samenhang met het huis. Op Beeckestijn zijn wel zes stijlvormen te vinden, van een geometrische aanleg die in oorsprong nog dateert uit de 17de eeuw tot een vroege landschappelijke aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Samen vormen ze één van de belangrijkste historische tuinen van ons land. Met name eigenaar Jacob Boreel drukte aan het eind van de 18de eeuw zijn stempel op de tuinen van het landgoed.

Neem de tijd om te wandelen in het park en af en toe op een van de vele bankjes te gaan zitten, die zijn vaak zo geplaatst dat je een bijzonder doorkijkje hebt.

 

 

Buitenplaats Beeckestijn

Een bijzondere binnenkomer

Wit en grijstinten overheersen in de centrale hal als je binnenkomt. Je ziet prachtig stucwerk en kostbaar marmer. Maar misschien zie je ook meteen de hal die naar achter in het huis loopt en het pad buiten. Deze zogenaamde zicht-as verbindt de entree, de hal en tuin die er achter ligt met elkaar en zorgt zo voor verbinding tussen de tuinen en het huis.

Beeldhouwer-stucwerker Ignatius van Logteren ontwierp het stucwerk. Hij was één van de meest gevraagde decoratieve kunstenaars in Holland in de eerste helft van de 18de eeuw. Het marmer op de vloer is gelegd 'als een open boek'.
 

Als je het Museumhuis hebt bezocht, vergeet dan ook niet om de tuinen te bekijken! Die zijn zeer de moeite waard en maken het plaatje helemaal compleet.
Annelies de Leeuw Coördinator Buitenplaats Beeckestijn
Buitenplaats Beeckestijn

Rondleidingen door het huis én de tuinen

Elke eerste en derde zondag van de maand van 11-12.45 uur vinden er rondleidingen door het huis en de tuin plaats in samenwerking met Natuurmonumenten. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van Natuurmonumenten.
 

Rondleiding voor je eigen groep
We geven graag een rondleiding voor groepen vanaf 6 personen. Dit is mogelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 11-17 uur. Aanmelden via t.renirie@hendrickdekeyser.nl.

Tijdens de rondleiding van ruim anderhalf uur neemt een ervaren gids je mee door het huis én de tuinen. Foto’s maken is mogelijk.

 Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn

Vaste expositie: Beeckestijn Omzeild!

De tentoonstelling "Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal", gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt.

Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de geplande route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Bijna was de buitenplaats dus in het Noordzeekanaal verdwenen. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en er een ‘knik’ in het kanaal is gekomen.

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do 13:30 - 16:00 13:30 - 16:00
vrijdag vr 11:00 - 16:00 11:00 - 16:00
zaterdag za 11:00 - 16:00 11:00 - 16:00
zondag zo 11:00 - 16:00 11:00 - 16:00

Het museumhuis Buitenplaats Beeckestijn kan worden afgehuurd voor exclusieve evenementen; in bovenstaand schema staan daarom de actuele openingstijden voor de komende twee weken.

Heb je vragen over Buitenplaats Beeckestijn? Bel dan tijdens de openingstijden met 06-82066225.

Je kunt groepsrondleidingen boeken vanaf 6 personen door het huis en de tuinen van dinsdag t/m zondag tussen 11 en 16 uur. Reserveren via t.renirie@hendrickdekeyser.nl

Buitenplaats Beeckestijn is gesloten op tweede paasdag, Koningsdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Prijzen

Volwassenen €7
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Overig:

  • HaarlemPas & ZandvoortPas € 4,50
  • Studenten € 5
  • Vrienden van Beeckestijn € 3,50

Gratis voor:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)
  • Bezoekers met een Rembrandtkaart
Tickets

Bezoekadres

Buitenplaats Beeckestijn
Rijksweg 134
1981 LD Velsen-zuid , NH

Toegankelijkheid

Buitenplaats Beeckestijn werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop.

In de buurt tijdens openingstijden en niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Buitenplaats Beeckestijn is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Een invalide-toilet is aanwezig.

Groepsbezoek

Je kunt groepsrondleidingen boeken vanaf 6 personen door het huis en de tuinen van dinsdag t/m zondag tussen 11 en 16 uur.
Mail hiervoor naar t.renirie@hendrickdekeyser.nl.

Wat onze bezoekers vinden

“Wat een mooie locatie, zowel binnen als buiten. En wat zijn de vrijwilligers super vriendelijk, gastvrij en attent.”
HR GSM, Google Review