Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Alkmaar
Alkmaar
Alkmaar
Alkmaar
Alkmaar
Huren
Bedrijfsruimte

Sint Laurensstraat 1

1811 KM Alkmaar, Noord-Holland

Huurprijs per maand
€ 4.900,- excl.
Beschikbaar per
Per direct
Bouwjaar
1931
Aantal kamers
7 kamers
Oppervlak
955
m2
Buitenruimte
0 m2
Het Hooge Huys in Alkmaar, gelegen op Sint Laurensstraat 1, bevindt zich midden in het historische centrum. Deze prominente locatie naast het gezellige plein met terrasjes en winkels rond de Grote Sint Laurenskerk is direct beschikbaar als bedrijfsruimte.

Kenmerken

Algemeen
Huurprijs per maand
€ 4.900,-
Servicekosten
€ 1.050,-
Glasverzekering
€ 3,60
Beschikbaar per
Per direct
Waarborgsom
€ 9.800,-
Huisdieren
Nee
Oppervlakten en inhoud
Oppervlak
955
m2
Buitenruimte(n)
0 m2
Indeling
Aantal kamers
7
Aantal badkamers
0
Aantal toiletten
9
Aantal woonlagen
3
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren

Met zijn kenmerkende trapgevels vertegenwoordigt Het Hooge Huys (1931) een A-locatie die ideaal is voor ondernemers die op zoek zijn naar ruimte en toegankelijkheid.

Dit zorgvuldig gerestaureerde pand combineert historische charme met moderne gemakken, en biedt 495 m² verhuurbare ruimte. Dit omvat ongeveer 220 m² in het souterrain, perfect voor opslag, en ongeveer 275 m² op de beletage, geschikt voor diverse zakelijke doeleinden. De verdiepingen daarboven zijn reeds in gebruik als kantoorruimten. De ruime straten rond het gebouw zorgen voor een goede bereikbaarheid, wat uitzonderlijk is voor een centrumlocatie en ideaal voor het laden en lossen van goederen.

Het Hooge Huys, vroeger het hoofdkantoor van de Noord-Hollandse Levensverzekerings Maatschappij, staat in het teken van traditionalisme, een ontwerp van de bekende architect A.J. Kropholler. Dit pand is niet alleen een essentieel onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, maar ook een uitstekende vestigingsplaats voor ondernemers en bedrijven die willen profiteren van de dynamiek van het centrum van Alkmaar.

 

BESTEMMING EN MOGELIJKHEDEN

De Sint Laurensstraat heeft een “Centrum” bestemming. De voor 'Centrum' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  1. Detailhandel, consumentverzorgende dienstverlening, galerie, culturele voorzieningen en kleinschalige sportvoorzieningen in de eerste bouwlaag, met inbegrip van bijbehorende ondergeschikte horeca van categorie 3 en 4, magazijnen, parkeervoorzieningen, bergingen en andere nevenruimten;
  2. Magazijnen, bergingen en andere nevenruimten in de tweede bouwlaag;

 

Het Hooge Huys in Alkmaar is klaar voor een frisse wind en een nieuw avontuur in een van Alkmaars meest iconische panden. Wij zijn op zoek naar een duurzame invulling voor dit prachtige Rijksmonument die past binnen de vigerende Centrum bestemming. Mogelijke invullingen zijn bijvoorbeeld een moderne sportschool, of een stijlvolle kledingzaak voor de modebewuste professional. Of een plek voor technologieliefhebbers die hun hart kunnen ophalen bij een Experience Store. Of voor de kunstliefhebbers die er een inspirerende kunstgalerie kunnen vinden, terwijl lezers kunnen verdwalen in een wereld van boeken in een boekhandel waar lezen en een kopje koffie hand in hand gaan. En wat te denken van een vintage store waar unieke meubels en objecten te vinden zijn, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar iets bijzonders voor hun interieur. En wellicht voor de zakelijke markt waar professionals gebruik kunnen maken van werkplekken, ideaal voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven. Of voor de jongere generatie een huiswerkschool of privéschool voor hoogwaardig onderwijs in een stimulerende omgeving.

INDELING

De entree van het gebouw bevindt zich in een hoekportiek met gemetselde rondbogen, bovenaan een monumentale stenen trap op de hoek van de Langestraat. Je waant je bij binnenkomst direct in een andere wereld, één vol stenen zuilen, bogen, oorspronkelijke deuren, strak metselwerk en glinsterend glas-in-lood. Een sfeer van allure in een ruimte vol mogelijkheden. Het is niet voor niets dat zoveel mensen op zoek zijn naar jaren '30-woningen. Nu is hier de kans om je met jouw bedrijf te vestigen in een gebouw uit dat tijdperk.

 

BEL-ETAGE

Circa 275 m² multifunctionele bedrijfs-/winkel-/galerie-/kantoorruimte met diverse stijlkamers. Stijlkamers met een hoofdletter S, waarvan bovendien het geweldige interieur in samenspraak met Hendrick de Keyser kan worden gebruikt.

 

SOUTERRAIN

Circa 220 m² opslagruimte en een dames- en herentoiletgroep.

 

LOCATIE

Centraal gelegen in het historische centrum van Alkmaar. De Noord-Hollandse stad die bekendstaat om haar kaasmarkten, culturele evenementen, en festivals en het prettige winkelen. De locatie is goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer. Betaald parkeren is goed mogelijk in de directe omgeving op straat en ook in Parkeergarage Veste.

 

A.J. KROPHOLLER

Alexander Jacobus Kropholler (1881-1973), was een vooraanstaande figuur in de Nederlandse architectuur. Hij is vooral bekend om zijn gebruik van traditionele materialen zoals baksteen en zijn ontwerpen die robuustheid en duurzaamheid benadrukken. De bouwwerken van Kropholler zijn herkenbaar aan hun stevige vormen, het gebruik van natuurlijke materialen, en de minutieuze aandacht voor ambachtelijke details. Zijn architecturale stijl integreerde vaak symbolische elementen en ornamenten die refereren aan lokale geschiedenis en cultuur.

Een van zijn bekendere werken is het Hooge Huys in Alkmaar, dat opvalt door zijn imposante toren en rijke decoratieve elementen. Een ander prominent voorbeeld van zijn hand is het Raadhuis van Wassenaar, dat eveneens zijn kenmerkende stijl vertoont. In dezelfde periode als Kropholler werkten tijdgenoten zoals Michel de Klerk en Piet Kramer, die ook belangrijke bijdragen leverden aan de Amsterdamse School. Deze stroming kenmerkt zich door een voorkeur voor expressieve en sculpturale vormen in architectuur, met een sterke nadruk op vakmanschap en siermetselwerk. Kropholler's werk blijft een inspiratiebron en toonbeeld van vakmanschap binnen de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

 

BIJZONDERHEDEN

  • Monumentaal en zeer karakteristiek pand in de historische binnenstad.
  • Oorspronkelijk stond hier sinds de Middeleeuwen ook een gebouw genaamd Hooge Huys; met de naam verwijst het daarnaar, hoewel dit pand is opgeleverd in 1931 in traditionele stijl.
  • Op de bel-etage, wat ook wel 'mooie verdieping' betekent, vind je twee ruimtes die zijn voorzien van museaal meubilair. Het gebruik van deze ruimten en het interieur is mogelijk in overleg met Hendrick de Keyser.
  • Veel authentieke elementen en kenmerken van dit prachtige pand in het centrum van Alkmaar zijn bewaard gebleven.
  • Parkeervergunning mogelijk.
  • Het pand is voorzien van centrale verwarming middels gas.