Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Huis Van Eysinga organiseert in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en De Utrecht een stadswandeling langs monumentale panden met een hoge architectonische waarde, en met bijzondere, historische interieurs door de Tweebaksmarkt. Tijdens deze speciale stadswandeling van 2 uur kunnen deelnemers een deel van deze historische gebouwen van binnen bekijken, gelegen op slechts minder dan 1 km van elkaar. In ieder geval bezoek je vier monumenten en zie je een deel van De Utrecht en Huis Van Eysinga. Je leert meer over de historie en bijzondere architectuur van deze ‘huizen’. En je maakt kennis met dit fraaie deel van de historische binnenstad van Leeuwarden.

Achtergrond Historische panden
Het Piet de Vrieshuis aan de Druifstreek 63 is de atelierwoning van architect Piet de Vries. Hij ontwierp zijn eigen huis in 1932. De Vries gold samen met onder meer Abe Bonnema als één van de bekendste Friese architecten van zijn tijd. Hij specialiseerde zich in de stijl van de Amsterdamse School, en ging later over op de Delftse school. De gids beantwoordt de vraag: ‘Waarom heeft deze straat 3 namen?’.

De Utrecht is een monumentaal pand in de stijl van de jugendstil aan de Tweebaksmarkt 48. Het pand uit 1903 diende als bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht", dat ook op de gevel staat. Het markante pand van gele baksteen met granieten balken en blokken bestaat uit drie delen: een voor- en achterdeel met zadeldak en een torentje met puntdak met daarop een beeld dat vier pelikanen uitbeeldt.

De Kanselarij is gelegen aan de Turfmarkt 13, en werd in de periode 1566-1571 gebouwd, waarschijnlijk op kosten van Filips II, als zetel van het Hof van Friesland. Het pand heeft vele functies gehad. In 1621 werd een bordes toegevoegd met daarop het Wapen van Friesland. De vier stenen leeuwen dragen de wapenschilden van de vier Friese kwartieren. Het pand heeft een prachtige trapgevel met negen beelden. Deelnemers nemen binnen een kijkje en bewonderen onder meer de unieke Spiltrap.
 

In Huis Van Eysinga bekijken de deelnemers de Arcadische landschappen in de eetkamer. Het statige huis is gebouwd voor één van de meest aanzienlijke mannen van die tijd. Het Museumhuis toont hoe de Friese adel eind 18de eeuw woonde en leefde. 

Aanmelden
Er is plek voor maximaal 15 personen per groep. Reserveer direct je plaats in de wandeling, en koop het ticket 'Tweebaksmarkttour' voor €9,50. Selecteer 25 mei, 29 juli of 31 augustus als datum voor uw bezoek, vervolgens het tijdslot '14.00 uur' en daarna 'Tweebaksmarkttour' als ticketsoort.

De tour start om 14.00 uur bij Huis Van Eysinga. De Tweebaksmarkttour wordt aangeboden op 25 mei, 29 juli en 31 augustus 2024.

Wandeling

Meld u aan voor:
Tweebaksmarkttour - meerdere data

Aanmelden