Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Hoorn geldt met recht als één van de mooiste monumentensteden van Nederland. Het historische centrum is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Hendrick de Keyser Monumenten bezit maar liefst 24 panden hier. Op zondag 10 december stellen we enkele van de mooiste en meest bijzondere open voor onze leden.

Kom langs in...

Zondag 10 december kun je als lid van Hendrick de Keyser Monumenten de volgende huizen bezoeken:

Huis Bonck (Binnenluiendijk 3, 10.00 tot 16.00 uur)
Dit is één van de museumhuizen van Hendrick de Keyser. In dit huis stap je zo het jaar 1624 binnen. Het interieur is één van de best bewaarde uit die tijd van Nederland met bijvoorbeeld een volledig houtskelet. Kom langs om de bijzondere sfeer te proeven en leer wat “linnen van de bovenste plank” is. Ga in het hangkamertje van koopman Bonck zitten en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens uit

Huis De Visser (Binnenluiendijk 4, 10.00 tot 16.00 uur)
Dit huis heeft net als Binnenluiendijk 3 ook een volledig houtskelet, met muurstijlen, korbelen en sleutelstukken. De rest van het huis is echter minder goed bewaard gebleven: de voor- en achtergevel werden in de 18de eeuw vervangen en bij een latere verbouwing verdween ook de verdieping. Omstreeks 1900 bevatte het huis een scheepstimmerwerkplaats. Daarna werd het gebruikt als loods voor de visserij-inspectie.

Slapershaven 2 (10.00 tot 16.00 uur)
Slapershaven 2 behoort samen met Slaperhaven 1 en Grote Oost 132 tot de zogenaamde Bossuhuizen. Deze omstreeks 1612 gebouwde huizen ontlenen hun naam aan het grote gebeeldhouwde reliëf tegen de voorgevels. Het zijn scènes uit de zeeslag van 1573, waarin de Spaanse vloot onder admiraal De Bossu door de geuzenvloot op het Hoornse Hop werd verslagen. Er onder staat een geschilderd vers waarin de beroemde zeeslag wordt beschreven.

Sint Jans Gasthuis (Kerkplein 39, 14.00 tot 17.00 uur)
Dit pand bezit een van de vroegste en best bewaarde renaissance gevels van ons land. Van de stijl getuigen vooral de natuurstenen onderdelen zoals het rijk gebeeldhouwde cartouche met het bouwjaar 1563, de klassieke beeldnis met het beeld van Johannes de Doper en de ingemetselde medaillons met uit de gevel stekende koppen. De begane grond bestaat uit één grote zaal van ruim 20 bij 7 meter. De zandstenen consoles onder de zware balken zijn behakt met allerhande maskerkoppen en vormen samen een uniek voorbeeld van renaissance-beeldhouwkunst.

In dit voormalige gasthuis is Kunstcentrum De Boterhal gevestigd en zijn met regelmaat tentoonstellingen te zien. U bent hier van harte welkom tussen 14.00 en 17.00 uur.

Ontdek meer panden van Hendrick in Hoorn

Zin om nog meer monumenten uit de collectie van Hendrick de Keyser te zien? Met onze 'Hoor Hendrick-wandeling' door Hoorn kun je al luisterend op verkenning door de historische binnenstad. Met de izi-travel app (Google play of App store) kun je deze wandeling van te voren downloaden (of volg de wandeling via internet).

Onderweg zin in een versnapering? In De Hoofdtoren en De Waag (beide van Hendrick) is horeca gevestigd.

Voor leden
Open huis

Meld u aan voor:
Rondje Hoorn

Aanmelden