Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Het Amsterdamse Huis Van Brienen is in alle opzichten bijzonder. Oorspronkelijk gebouwd aan het eind van het eerste kwart van de 17de eeuw, toen de Herengracht nog gloednieuw was, maar totaal verbouwd en uitgebreid in de jaren 1728-1729. Het interieur van dit huis behoort tot de top 100 belangrijkste historische interieurs van Nederland. En dat is niet voor niets: in huis kom je in kamers met inrichting van circa 1730, de jaren 80 van de 18de eeuw en de vroege 19de eeuw. Bovendien beschikt het huis nog over meubels, tapijten en meer uit die eeuwen; Huis Van Brienen werd namelijk in 1933 door de zoon van de laatste bewoonster geschonken aan Hendrick de Keyser, inclusief een flink aantal interieurobjecten. Die zijn dit jaar met veel zorg schoongemaakt en gerestaureerd. Kortom, hoogste tijd om het resultaat van dat werk te delen!

Huis Van Brienen blinkt weer

Het prachtige huis aan de Herengracht in Amsterdam  heeft een grondige restauratie en specialistische schoonmaak van het interieur achter de rug, en straalt  weer als weleer. 
In het huis is alles is van boven tot onder schoongemaakt. Een hele klus, waar de benodigde steiger, verschillende kwastjes, een speciale rugstofzuiger en zogenaamde dustbunnies (speciale collectiedoekjes) aan te pas kwamen.

Een aantal meubels heeft een bezoekje gebracht aan een restaurator. Bij de set vergulde stoelen is het resultaat verbluffend. De originele vergulding kwam door enkel schoonmaken in het restauratieatelier al naar boven. Echt een cadeautje! De originele wandbespanning in de eetkamer is zorgvuldig gezogen en de grote Deventer tapijten uit deze ruimte en de zaal werden gevroren (tegen de motten), gereinigd en deels verstevigd. In de houten vloer in de voorkamer werd actieve houtworm ontdekt. Ook die is door experts behandeld. 
De indrukwekkende kroonluchter in de eetkamer werd schoongemaakt door drie deskundige stagiaires van de Reinwardt Academie, die zich ook hebben  ontfermd over de collectieregistratie.

Een enorme klus, met een prachtig resultaat! Komt u zondag 26 november kijken?

Ledendag in Huis Van Brienen

Op zondag 26 november laten we onze leden maar al te graag dat resultaat en dit prachtige huis zien. U bent van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Om het bezoek zo gemakkelijk te maken, kunt u via de knop 'aanmelden' een starttijd voor uw bezoek reserveren. Zo bent u verzekerd van snelle toegang tot Huis Van Brienen.