Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Speciaal voor leden organiseert Hendrick de Keyser een persoonlijke groepsrondleiding door twee bijzondere huizen in Delft: Huis Van Meerten en de Fundatie van Renswoude. Beide huizen zijn gelegen aan de Oude Delft. Komt u langs? Geef u op via de oranje aanmeldknop onder de afbeeldingengalerij.

De rondleiding door Huis Van Meerten start om 13.00 uur. Deze rondleiding duurt een uur (tot ca. 14.00 uur). Er is plaats voor 25 personen. Daarna loopt u gezamenlijk na de Fundatie. Ook in dit huis vertelt een gids u in ca. 45 minuten alles over de historie en de architectuur. De rondleiding in de Fundatie start om 14.30 uur, en duurt tot ca. 15.15 uur.

 

Huis Van Meerten

Huis Van Meerten
Dit Museumhuis van de verzamelaar en fabrikant Lambert van Meerten  is een prachtig voorbeeld van de architectuur rond 1900. Lambert van Meerten was een verwoed verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair; een 19de-eeuwse 'connaisseur' met interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen, waar in ‘Oud Hollandse' interieurs de collectie ingepast moest worden. 

Het was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf le Comte, Jan Schouten en Leonard Couvée. Le Comte en Couvée waren de artistieke hoofdontwerpers en Schouten de architect-bouwkundige. Zo verrees tussen 1891 en 1893 het huis ‘Oud Holland' aan de Oude Delft. Met zijn natuurstenen gevel in een abstracte variant van de renaissancestijl is het zeker geen slaafse navolging van de 17de-eeuwse architectuur. Het huis was voorzien van modern comfort zoals vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit. 

Het huis bestond uit twee delen: aan de voorzijde de vertrekken waar Lambert zijn gasten ontving en waar het belangrijkste deel van zijn collectie werd getoond, aan de achterzijde lagen de familievertrekken, zoals de woonkamer van zijn zus Dina en zijn werkkamer. Overal in het interieur zijn bouwfragmenten verwerkt: consoles, houtsnijwerk, bedsteden, tegeltableaus en schouwen. Dit werd gecombineerd met betimmeringen, mozaïekvloeren en glas-in-lood.

De Fundatie

De Fundatie van Renswoude
Uit de nalatenschap van Maria Duyst van Renswoude werd in 1759 een ambachtsschool voor weesjongens gebouwd. Voor de opdracht werd de Delftse beeldhouwer-stucwerker Joseph Bollina aangetrokken. Het oorspronkelijke gebouw was 70 meter lang en bezat drie binnenplaatsen. De helft van het gebouw is bewaard gebleven. Met onderbrekingen in de 19de en 20ste eeuw vergadert de Fundatie vanaf 2006 weer in de regentenkamer aan de Oude Delft 49. 

Het statige pand heeft alle kenmerken van de Lodewijk XV-stijl; een lijstgevel, geblokte hoeklisenen, rijk bewerkte consoles in de kroonlijst en een lijst met weelderig snijwerk om de vensters. Een opschrift in de gevel herinnert aan de schenkster: ‘Hier leeft Maria Duyst onsterflijk door Haar sterven (...)'. In de 19de eeuw werden de stoep en de ingang versoberd en kwam er een andere ruitverdeling in de vensters.

De monumentale vestibule is voorzien van stucwerk langs wanden en plafond en een ondiepe nis met een rijk gebeeldhouwde marmeren gangbank, waarboven in stucwerk putti met regentenwapens zijn aangebracht. 

De regentenkamer aan de voorzijde heeft de oorspronkelijke wandbespanning in (bruin)rode velours d'Utrecht en een marmeren schoorsteenmantel die behoort tot de rijkste Lodewijk XV exemplaren in Nederland. De stucwerkversiering op het plafond (een moeder met putti en ooievaar) en de schouw (Minerva omringd door putti met attributen van kunst en wetenschap) en) verwijst in haar symboliek naar de functie van het gebouw. De kamer hierachter heeft een afwerking in Lodewijk XVI stijl.

Voor leden
Rondleiding

Meld u aan voor:
Ledendag Delft (13.00 uur)

Aanmelden