Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kom op zaterdag 3 juni naar Zwolle. Voor onze leden stellen we die dag Hof van Ittersum en Willemskade 28 open! Beide panden zijn open tussen 13.00 en 16.00 uur.

Hof van Ittersum (foto Arjan Bronkhorst)
Hof van Ittersum (foto Arjan Bronkhorst)

Hof van Ittersum

Het laatmiddeleeuwse Hof van Ittersum was in de 15de en 16de eeuw één van de grootste en meest aanzienlijke woonhuizen van Zwolle. Het naastgelegen Karel V-huis (ook in bezit van Hendrick de Keyser) is een uitbreiding van dit complex uit de 16de eeuw.

In het Hof Van Ittersum is een volledig houtskelet bewaard gebleven. Er is een indeling met muurstijlen, moerbalken en kinderbinten. In de grote zaal is zijn de sporen van een enorme middeleeuwse schouw bewaard gebleven. Toen de stad in 1545 werd bezocht door landvoogdes Maria van Hongarije werd het gebouw tijdelijk ingericht als logement. Het huis was toen in bezit van Wolf van Ittersum.

Het complex werd in de 17de eeuw verhuurd en soms gebruikt als logement voor belangrijke gasten. Zo logeerde de jonge prins Willem III er. In de 18de eeuw ging het complex over in andere handen en werd het gesplitst. In de 19de eeuw bevatte het pand onder andere een meubelfabriek, een wijnhandel en een behangerij.

Willemskade 28 Zwolle
Willemskade 28 in Zwolle
Willemskade 28 in Zwolle

Willemskade 28

Willemskade 28 in Zwolle vormt het linkerdeel van een blokje van drie herenhuizen, in 1906 gebouwd naar een ontwerp van de Zwolse architect Geurt Gijsbertus Post (1877-1928) in opdracht van de aannemer en projectontwikkelaar Arnoldus Hendrikus Noorman. Post en Noorman werkten vaker samen en ontwikkelden ook een aantal andere, vergelijkbare blokken in deze buurt. Het Veeralleekwartier is een typerend voorbeeld van een 19de-eeuwse woonwijk zoals die op grote schaal in de tweede helft van de 19de-eeuw in Nederland werden gebouwd voor de gegoede middenklasse.

De eclectische bouwstijl van Willemskade 28 is kenmerkend voor de laat 19de-eeuwse singelbebouwing met een mix aan kenmerken van de neorenaissance, chaletstijl en jugendstil. Het in roodbruine bakstenen opgetrokken huis met accenten van geglazuurde en helderrode bakstenen, luiken met zandlopermotieven, natuurstenen dorpels, breed overstekende daklijst op opengewerkte klossen, gefiguurzaagde windveren en (grotendeels verdwenen) gietijzeren decoratieve ornamenten is enigszins conservatief voor de bouwtijd.

Het huis heeft een driebeukige plattegrond, met kamers-en-suite, ruim opgezet trappenhuis met monumentaal glas-in-loodraam en serres aan voor- en achterzijde. De interieurafwerking uit de bouwtijd met stucplafonds, paneeldeuren en tegelvloeren is grotendeels bewaard gebleven.

Het huis werd lange tijd bewoond door de ondernemer Arend Lefferts en zijn echtgenote, kunstenares Golina ‘Go’ Lefferts-Wierda. Lefferts, een ondernemer in hart en nieren, werd bekend met zijn ‘Eerste Nederlandse Globe Industrie’. Dit was lange tijd het enige bedrijf in Nederland dat globes produceerde. De globes, geroemd om hun kwaliteit, werden in binnen- en buitenland verkocht. De globes werden in het woonhuis van het echtpaar Lefferts-Wierda vervaardigd en stonden in vrijwel alle kamers tentoongesteld. Ook een handel in ‘doosjes geluk’ (doosjes met zaadjes voor klavertjes vier met beschilderingen van Wierda) bleek een groot succes.

Voor leden
Open huis

Meld u aan voor:
Hof van Ittersum en Willemskade 28 in Zwolle

Aanmelden