Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

In samenwerking met Uitgeverij Prometheus hebben we voor onze leden een exclusieve aanbieding. Op zondag 21 januari geeft prof. dr. Gabri van Tussenbroek een lezing over zijn boek De houten eeuw van Amsterdam in voormalig vakbondsgebouw De Burcht van architect Berlage (en onderdeel van de collectie van Hendrick de Keyser). Als lid van onze vereniging kunt u die dag dit rijk geïllustreerde werk kopen met een fikse korting: u betaalt slechts € 48 in plaats van de reguliere prijs van € 60*.

De houten eeuw van Amsterdam

Gedurende haar bijna 750-jarig bestaan is de stad Amsterdam voortdurend uitgebreid en veranderd. De wederopbouw na de laatste grote stadsbrand van 1452 is waarschijnlijk het meest bepalend geweest voor hoe de binnenstad er tegenwoordig uitziet. De keuzes uit de Middeleeuwen vormen de basis van Amsterdams huidige gebouwde erfgoed. Maar anders dan over de zeventiende eeuw en later is er over het vroege Amsterdam veel minder bekend en onderzocht.

Tijdens zijn lezing neemt Gabri van Tussenbroek u mee naar de late Middeleeuwen. Met aansprekend beeldmateriaal gaat hij in op de vraag hoe de Amsterdammer woonde. Wat is er bekend van de oudste huizen van de stad? Hoe bouwde men die huizen? En hoe werd er in geleefd? Vanzelfsprekend wordt hierbij stilgestaan bij enkele van de oudste huizen in het bezit van Hendrick de Keyser, zoals Warmoesstraat 83 en het beroemde pand Het Aepgen (Zeedijk 1) met houten voorgevel (en deels bewaard gebleven houtskelet). Maar ook het bredere perspectief wordt niet vergeten door te kijken naar de plaats van het Amsterdamse woonhuis ten opzichte van het Nederlandse huizenlandschap van die tijd.

Over de auteur

Gabri van Tussenbroek was van 2005 tot 2022 stadsbouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en werkt nu als bouwhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is hij hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de Nederlandse bouwhistorie, aan de UvA. Hij schreef onder meer de boeken De toren van de Gouden Eeuw (shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2018), Amsterdam en de Nachtwacht en IJzeren ambitie. Het Paleis voor Volksvlijt en de opkomst van de Nederlandse industrie.
Gabri van Tussenbroek is vanwege zijn grote expertise lid van de Verenigingsraad (voorheen Raad van Commissarissen) van Hendrick de Keyser.

Voor meer informatie over De houten eeuw van Amsterdam kijkt u op:

https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/houten-eeuw-van-amsterdam-gebonden/

Lezing op zondag 21 januari

Op zondag 21 januari geeft Gabri van Tussenbroek een lezing over zijn boek De houten eeuw van Amsterdam in voormalig vakbondsgebouw De Burcht van architect Berlage (en onderdeel van de collectie van Hendrick de Keyser). De kosten voor deelname aan de lezing zijn € 7,50 per persoon (incl. koffie/thee met een zoete lekkernij). U kunt zich aanmelden via de knop ‘aanmelden’.
Wilt u ook graag het boek De houten eeuw van Amsterdam die dag met korting aanschaffen*? Dat kunt u direct bij het aanmelden aangeven; u kiest dan voor 'lezing + boek'. We zorgen dat er een exemplaar voor u klaar ligt op 21 januari.

*Deze kortingsactie voor leden van Hendrick de Keyser Monumenten is alleen geldig op zondag 21 januari bij aanschaf van het boek in De Burcht. U betaalt de kosten à € 48 ter plaatse via pin.
Voor leden
Lezing

Meld u aan voor:
De houten eeuw van Amsterdam - Prof. dr. Gabri van Tussenbroek

Aanmelden