Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bezoek Huis Van Eysinga in Leeuwarden tijdens de Dag van het Kasteel op 29 mei. Het thema 'Upstairs/ downstairs' kun je hier goed ontdekken.  

Kom binnen bij de Friese adel

Huis Van Eysinga is een 18de-eeuws herenhuis met chique stijl- en ontvangstkamers. Het huis is ingericht in de neoclassicistische stijl van de Franse koning Lodewijk XVI. Gebouwd voor één van de meest aanzienlijke mannen van die tijd, Frans Julius Johan van Eysinga.

Upstairs

De adellijke grandeur is duidelijk terug zien in het huis. Op de bel-etage vind je de stijlkamers waar de Van Eysinga's hun bezoek ontvingen. En waar ze dineerden, een spelletje konden spelen of genieten van muziek. De kamers zijn versierd met sierlijk stucwerk, houtsnijwerk, met ornamenten versierde plafonds, met landschappen beschilderde behangsels, marmeren vloeren en mooie portretten van de familie. 

Uniek is dat je als bezoeker zelf mag ervaren hoe de familie hier heeft gewoond. Je waant je echt één van hen. Je mag kasten openen om te kijken wat erin zit, plaats nemen aan tafel om een spelletje te spelen. Allemaal zoals de familie dat ook deed in de 18de eeuw. Zet de pruik op van de heer des huizes of geniet in de salon van blokfluitmuziek van Händel, Beethoven en Mozart.

Downstairs

Ontdek jij de 'geheime' gang voor het personeel? Daarmee kon er vanuit de keuken in het souterrain het eten naar de eetkamer boven worden gebracht; zonder dat het personeel in de mooie gang van de familie hoefde te komen. In het souterrain vind je nog meer personeelsvertrekken. Bijvoorbeeld de kamers waar werd gepoetst en gewassen. Soms is het alsof daar de boenwas nog ruikt of je de bedienden door het huis hoort lopen. Hier zie je ook het enorme verschil in luxe tussen de personeelsvertrekken en de kamers van de familie.

Kom op bezoek!

Breng het statige Huis Van Eysinga tot leven tijdens de Dag van het Kasteel! Het huis is die dag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Tickets voor maandag 29 mei zijn verkrijgbaar via onze ticketshop of aan de kassa in het huis zelf.

Publieksevenement

Meld u aan voor:
Dag van het Kasteel - Huis Van Eysinga

Aanmelden