Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bezoek Huis Barnaart tijdens de Dag van het Kasteel op 29 mei. Het thema 'Upstairs/ downstairs' kun je hier goed ontdekken.  

Een stadspaleis met koninklijke allure

Museumhuis Barnaart is een haast on-Nederlands stadspaleis aan de Haarlemse Nieuwe Gracht. Het imposante ontvangsthuis van Willem Philip Barnaart was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van begin 19de eeuw. Het herbergt het best bewaard gebleven empire interieur in Nederland.

Upstairs

Op de bel-etage vind je de mooiste kamers van het huis. Stijlkamers waar Barnaart zijn gasten kon ontvangen en imponeren. Sommige van die gasten waren erg voornaam; bijvoorbeeld Lodewijk Napoleon, de 1ste koning van ons land, en ook de latere koning Willem II is op bezoek geweest. 

Het meest overweldigende pronkvertrek van het huis is de ‘Gouden Salon’. De decoratie is buitengewoon rijk en heeft nog de originele afwerking uit 1808. De meubelen met geheel verguld houtwerk waren een unicum in hun tijd en hadden een keizerlijke allure. Het goud en paars van het interieur knalt je tegemoet.

Op de bel-etage zijn ook de 'dagelijkse' eet- en zitkamer van Barnaart en zijn gezin. Zeker geen alledaagse kamers want ze zijn bijna net zo rijk versierd en ingericht als de ontvangstvertrekken.

Als bezoeker ga je met een audiotour door het huis. Neem tijdens je bezoek een drankje aan de dinertafel, leg een kaartje in de Gouden Salon en beleef hoe de familie Barnaart woonde en leefde.

Downstairs

En wil je weten hoe het was om er als personeel te werken? Dat kan in het souterrain. Neem daar een kijkje in de keuken of duik met een lantaarn de voorraadkelder in.

Kom op bezoek!

Breng het prachtige Huis Barnaart tot leven op de Dag van het Kasteel! Het huis is die dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets voor maandag 29 mei zijn verkrijgbaar via onze ticketshop of aan de kassa in het huis zelf.

Publieksevenement

Meld u aan voor:
Dag van het Kasteel - Huis Barnaart

Aanmelden