Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
24 mei 2023

Beleef de ‘Dag van het Kasteel’ in zes bijzondere huizen van Hendrick de Keyser Monumenten

Hendrick de Keyser Monumenten, hét nationale goede doel voor het behoud van historische huizen, doet op 29 mei met maar liefst zes locaties door heel Nederland mee aan de ‘Dag van het Kasteel’: Huis Barnaart in Haarlem, Harsta State in Hegebeintum, Huis Van Eysinga in Leeuwarden, Villa Rams Woerthe in Steenwijk, Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid en Huis te Warmond in Warmond. Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar ‘Upstairs/downstairs’ en staat in het teken van het personeel van kastelen, buitenplaatsen en chique woonhuizen. In de huizen van Hendrick maak je op 29 mei kennis met de bewoners van onze huizen én met hun personeel.

Kom binnen in de nationale woongeschiedenis

Huis Barnaart, Harsta State, Huis Van Eysinga, Villa Rams Woerthe en Buitenplaats Beeckestijn zijn vijf van de tien unieke museumhuizen van Hendrick de Keyser. In onze museumhuizen stap je als bezoeker het verleden binnen en waan je je echt  even een bewoner van weleer. Bijvoorbeeld uit het jaar 1899 in Villa Rams Woerthe, waar toen de rijke familie Tromp Meesters woonde. Of ga op bezoek bij de 18de-eeuwse Friese adel in het chique Huis Van Eysinga. Elk huis vertegenwoordigt een andere periode uit 500 jaar nationale woongeschiedenis. In de museumhuizen van Hendrick de Keyser voel je je thuis, want je mag net als de bewoners van toen zitten op het mooie meubilair in hun rijk gedecoreerde ontvangst- en woonvertrekken, of een stiekem dutje doen in de bedstee.

Huis Van Eysinga - Leeuwarden
De keuken in het souterrain van Huis Van Eysinga (foto Arjan Bronkhorst)

Ontdek in onze huizen het thema ‘upstairs/downstairs’

Naast die ‘upstairs’, ontdek je in deze vijf museumhuizen ook de ‘downstairs’; in al deze huizen was er namelijk ook personeel. Veelal achter de schermen, waar door hen voor de familie des huizes werd gekookt, gewassen en nog veel meer. Duik 29 mei met een lantaarn de voorraadkelder van Huis Barnaart in of neem op Buitenplaats Beeckestijn plaats aan tafel in de gezellige keuken. Klim in Villa Rams Woerthe naar de zolder waar vroeger de dienstmeisjes sliepen, of ontdek het verstopte gangetje voor het personeel in Huis Van Eysinga.

Huis te Warmond (foto Nora Vrba)
De zolder van de westvleugel van Huis te Warmond (foto Nora Vrba)

Een kijkje achter de schermen in Warmond

Ook in Huis te Warmond krijg je een kijkje achter de schermen bij het personeel. De net gerestaureerde westvleugel, vroeger de dienstvleugel van dit kasteel, is speciaal voor de Dag van het Kasteel geopend. Ga zeker even op zoek naar de bedstede op zolder, waarin eind 18de eeuw het personeel ‘s nachts sliep. Én wil je weten hoe het is om hier zelf te slapen? Dat kan! Binnenkort opent hier het nieuwste vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten. Je overnacht er in de bijzondere historische setting, maar dan in een heerlijk luxe bed, met alle comfort van nu.

Tickets voor de vijf museumhuizen zijn verkrijgbaar via onze online ticketshop en aan de kassa van de huizen. Toegang tot de westvelugel van Huis te Warmond en het omliggende landgoed is gratis op 29 mei.

Kom langs en voel je thuis in de huizen van Hendrick de Keyser Monumenten.

 

Kijk in onze Cultuuragenda voor alle informatie per huis: