Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis Barnaart in Haarlem
Huis Barnaart in Haarlem
Huis Barnaart in Haarlem
Tuin Huis Barnaart Haarlem
Museumbezoek

Huis Barnaart

Nieuwe Gracht 7, 2011 NB Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Philip Barnaart liet als 21-jarige zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht bouwen door Abraham van der Hart. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland. ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen
Museumhuis Barnaart
Museumhuis Barnaart

Spectaculair stadspaleis

Maar liefst drie panden hebben plaats moeten maken om dit huis van ruim 22 meter breed (en diep) met vier woonlagen te realiseren.

De uitvoerend architect was Abraham van der Hart, stadsarchitect van Amsterdam. Hij was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur.

Er hebben veel ambachtslieden aan de bouw en interieurafwerking meegewerkt en het is bijzonder dat we door de bouwrekeningen ook weten wie dit zijn. De beste ambachtslieden uit Haarlem en Amsterdam werden aangetrokken om het huis te maken tot het spectaculaire stadspaleis wat het was en nu nog steeds is.

Huis Barnaart in Haarlem

Het goud en paars knalt je tegemoet

De blikvanger van het huis is de 'Gouden Salon'. De decoratie van deze kamer is buitengewoon rijk. De afwerking is origineel en deze is ook nog eens heel goed bewaard gebleven. Het goud en paars van de inrichting knalt je tegemoet. De met paars beklede meubels stonden er ook al in de tijd van Barnaart.

De Gouden Salon is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. De salon was bij de bouw het meest kostbare vertrek. Alleen al het vergulden kostte destijds 19.000 gulden. De salon en het huis werden net als de paleizen van Napoleon Bonaparte ingericht volgens de laatste Franse mode in empirestijl. 

Met aandacht en liefde

De meubelen in de Gouden Salon waren een unicum in hun tijd. Het houtwerk was geheel verguld, dat gaf ze een keizerlijke allure, ongekend in Nederland. Nadien vond dit ameublement navolging in het Paleis op de Dam. Het ameublement in de Gouden Salon werd in 2019 zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd.

Huis Barnaart Haarlem

Op huisbezoek bij de familie Barnaart

Philip Barnaart ontving voorname gasten in zijn stadspaleis, zoals de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II). Nu is het jouw beurt, kom je ook op bezoek? Neem een drankje aan de dinertafel, leg een kaartje in de Gouden Salon, en beleef hoe de familie Barnaart woonde en leefde. En wil je weten hoe het was om er als personeel te werken...?

Tijdens de ontvangsten moet het in de keuken een drukte van jewelste zijn geweest. De kok stond te zweten aan het fornuis en de dienstmeiden liepen af en aan met borden en schalen.... Er is een uitgebreid verslag van een ‘souper’ - een feestelijk diner laat op de avond - in Huis Barnaart in 1807, geschreven door Jeannette van Delen. Zij benoemt de rijkelijk gedecoreerde vertrekken en de maar liefst 21 verschillende gerechten die aan de gasten werden voorgezet. Loop jij de kelder in om de voorraden te controleren? Neem dan een lantaarn mee, het is er laag en donker.

Huis Barnaart in Haarlem

Uitzonderlijk interieur in empirestijl

Hoewel het huis een echt totaalconcept is, heeft elke kamer een eigen gezicht: ze zijn anders van kleur en er zijn bijvoorbeeld verschillende materialen gebruikt.

Zo heeft de antichambre geschilderde decoraties op doek, is de salon verguld en zijn de wanden van de eetkamer van imitatiemarmer voorzien. De familievertrekken zijn veel soberder dan de zalen die gebruikt werden voor het ontvangen van gasten en de personeelsvertrekken zijn nóg weer soberder uitgevoerd.

De blauwe kamer met het lamellen-behang is de dagelijkse eetkamer van het gezin Barnaart. Barnaart had 12 kinderen. Zouden ze hier netjes aan tafel gezeten hebben? Dankzij de brieven die Barnaart naar huis stuurde, aan zijn tweede vrouw Maria, weten we dat hij zijn familie miste als hij ver van huis was. Wat voor vader en echtgenoot zou hij zijn geweest? Je hoort het allemaal in onze audiotour. 

De afgelopen jaren was Huis Barnaart niet toegankelijk voor publiek. Elke Open Monumentendag stonden hier mensen in een lange rij om binnen te mogen kijken. Ik ben zo blij dat dit geweldige huis nu als museumhuis open gaat en iedereen ervan kan genieten.
Pauline Dorhout Coördinator museumhuizen Bonck en Barnaart

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma 13:00 - 17:00 Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00
donderdag do 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00
vrijdag vr 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
zaterdag za 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
zondag zo 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00

Het museum kan worden afgehuurd voor exclusieve evenementen; in bovenstaand schema staan daarom de actuele openingstijden voor de komende twee weken.
Heb je vragen over Huis Barnaart? Bel dan tijdens de openingstijden met 06-82067373.

Huis Barnaart is gesloten op eerste paasdag, Koningsdag, eerste pinksterdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.


Prijzen

Volwassenen €9
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Overig:

  • HaarlemPas & ZandvoortPas € 4,50
  • Studenten € 5

Gratis voor:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)
Tickets

Bezoekadres

Huis Barnaart
Nieuwe Gracht 7
2011 NB Haarlem , NH

Toegankelijkheid

Huis Barnaart werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop.

In de buurt tijdens openingstijden en niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Huis Barnaart is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! Wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Een prachtig museumhuis verborgen achter een grote gevel. Je verwacht het niet! Vooral de audiotour maakt het levendig.”
Nick Eijkemans, Google Review