Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Huis Bartolotti

Herengracht 170, 1016 BP Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1924
Bouwjaar
1620
Architect

Huis Bartolotti werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het koopmanshuis in Hollandse Renaissance-stijl werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. Huis Bartolotti staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. De gevel is opgetrokken in natuur- en baksteen, overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. De top van de gevel die in de loop der tijd versoberd was, werd bij de restauratie van 1970 nauwkeurig gereconstrueerd met behulp van historische afbeeldingen en schilderijen. In 2008 is de verflaag over de rode baksteentjes verwijderd en zijn de natuurstenen ornamenten weer in Bentheimer zandsteenkleur geschilderd.

Sinds 1689 is het huis in twee aparte woonhuizen gesplitst. In 1735 werd het rechterhuis gemoderniseerd. Grote delen van deze interieurs zijn bewaard gebleven. De gang heeft nog prachtig stucwerk in Lodewijk XIV-stijl. In de voorkamer bevinden zich behangselschilderingen van Isaac de Moucheron (1667-1744) en een marmeren beeldhouwwerk boven de schouw van Jan Baptist Xavery (1697-1742). Van de schilder Jacob de Wit (1695-1754) zijn er in deze kamer twee bovendeurstukken, op het plafond twee tondo’s en in het midden een groot plafondstuk. De plafondschilderingen van De Wit worden omgegeven door 19de-eeuwse schilderingen, mogelijk aangebracht tijdens de restauratie van 1873. Lees hier meer over de schilder Jacob de Wit.

Omstreeks 1755-1756 vond een grote verbouwing plaats, waarbij het rechter deel van het huis werd uitgebreid met een achterhuis. Opdrachtgever van deze verbouwing was de schatrijke walvisreder Jan van Tarelink. Het achterhuis heeft een historische keuken, een eetkamer en een zaal met uitzonderlijk fraai stucwerk, Rococo houtsnijwerk in kostbaar mahoniehout en schilderstukken van Jurriaan Buttner. Het is een van de mooiste zalen van de Herengracht. 

Huis Bartolotti kwam in twee delen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser (in 1924 en 1971). Vanaf 1971 waren de kantoren en de bibliotheek van het Theater Museum er gevestigd. Er waren allerlei doorgangen met naastgelegen panden. Bij de inrichting tot kantoor van Vereniging Hendrick de Keyser in 2009 zijn deze doorgangen verwijderd en is de oude structuur van het huis hersteld. Na een omvangrijke restauratie in 2016 zijn de begane grond en het souterrain ingericht als Museumhuis Bartolotti.


Museumhuis
Huis Bartolotti is opengesteld als Museumhuis. Je kunt het huis bezoeken en zelf ervaren alsof je één van de bewoners bent.. Je mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Ervaar hoe vermogende Amsterdamse families woonde. Stap 1755 binnen in dit mooiste grachtenpand van Amsterdam. Informatie over openingstijden en tickets vind je op Huis Bartolotti | Museumhuizen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 245-260.