Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Gemeenlandshuis in Amsterdam
Gemeenlandshuis in Amsterdam
Amsterdam - Gemeenlandshuis
Gemeenlandshuis
Museumhuis Gemeenlandshuis Amsterdam - Amsterdam
Amsterdam Diemerzeedijk 27
Gemeenlandshuis Amsterdam
Museumbezoek

Gemeenlandshuis Amsterdam

Diemerzeedijk 27, 1095 KK Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Kom eens een kijkje nemen in het statige Gemeenlandshuis. Het huis is omringd door water en heeft een hal met prachtig stucwerk, een monumentaal trappenhuis en zalen met grote schouwen. Je hebt er een fenomenaal uitzicht op de omgeving.

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen
Amsterdam Diemerzeedijk 27

Een vrij uitzicht

Bijna 275 jaar was het gemeenlandshuis het statige onderkomen van het 'Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk' en haar rechtsopvolgers. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. In 1727 verrees het gebouw op de plaats van de oude herberg 'Daar de jager uithangt', waar al sinds 1609 door het hoogheemraadschap werd vergaderd.

In het Gemeenlandshuis, dat vrij uitzicht had op de Zuiderzee, kon het bestuur van het waterschap in stijl vergaderen en bijeenkomen. Ontdek de zalen waar de hoogheemraden en dijkgraaf vergaderden en dineerden, en maak een wandeling door de prachtige tuin.

Amsterdam Diemerzeedijk 27 3

Vijftig tinten wit

Voor de bouw en afwerking van het pand werden vooraanstaande ambachtslieden aangetrokken. Het Gemeenlandshuis heeft een grote hal met prachtig stucwerk. Het werd in Lodewijk XIV-stijl gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker. Kijk omhoog en ontdek Neptunus in zijn voertuig omringd door de vier windrichtingen.

Leuke tegeltjes

In het Gemeenlandshuis bevindt zich ook een bijzonder 17de-eeuws tegeltableau afkomstig van de gevel van het woonhuis van de Amsterdamse plateelbakker Haye Esdré. Dit door hemzelf vervaardigde plateau kwam later in het bezit van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en hangt sinds 2016 in het Gemeenlandhuis. De voorstelling is geïnspireerd op een prent van de zeeslag bij Duins (1639). 

Gemeenlandshuis Amsterdam schild

(Niet) voor Jan en alleman

Het pand moest indruk maken (en dat werkt nog steeds) omdat het werd gebruikt door het bestuur van het waterschap. De hoogheemraden konden er overnachten, het werd gebruikt als vergaderruimte en uitvalsbasis bij dijkbewaking. De inwonende opzichter was ook kastelein voor de heren van het bestuurscollege.

Ga zitten in de prachtige vergaderzaal en geniet van het uitzicht op de tuin of het water en stel je eens voor hoe het was om hier ontvangen te worden. Hoe het was om hier "met de hoge heren" te vergaderen, te dineren in de indrukwekkende zalen, en in de watten gelegd te worden door het personeel... En weet je dat dat ook nu nog kan?

Je kunt blijven kijken naar het schitterende stucwerk. Ongelofelijk hoe gedetailleerd en knap dat iemand dit zo mooi heeft kunnen maken.
Pauline Dorhout Coördinator Huis Bonck en Huis Barnaart

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do Gesloten Gesloten
vrijdag vr Gesloten Gesloten
zaterdag za Gesloten Gesloten
zondag zo Gesloten Gesloten

Het Gemeenlandshuis is geopend op de eerste zondag van de maand van 12-16 uur, uitzonderingen daargelaten.
De openingsdagen voor 2024 zijn: 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november en 7 december.
Het Gemeenlandshuis is 1e en 2e Paasdag gesloten.

Prijzen

Volwassenen €4
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis

Gratis voor

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)
  • Stadspas (Amsterdam) groene stip en blauwe ruit 
Tickets

Bezoekadres

Gemeenlandshuis Amsterdam
Diemerzeedijk 27
1095 KK Amsterdam , NH

Toegankelijkheid

Het Gemeenlandshuis werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop. 

Ben je in de buurt en heb je niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Het Gemeenlandshuis is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“De zon scheen. Lekker erop uit op de fiets samen met mijn vriendin. Wat een mooi historisch pand van binnen en van buiten met een mooie tuin. ”
Anneke van Leeuwen, Google Reviews