Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
De Quack
Achterkamer Huis De Quack
Achterkamer Huis De Quack
De Quack
Museumbezoek

Huis De Quack

Elandstraat 12, 2513 GR Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Kom binnen in dit artistieke Haagse herenhuis van architect en sierkunstenaar Jan de Quack. Heb je oog voor detail? Dan kun je hier je hart ophalen. Elk vertrek in Huis De Quack is met aandacht versierd, zélfs de wc-deur van de dienstbode. ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Overnachten
Den Haag, Huis De Quack

Een geniale oplossing

Verbouwen en uitbouwen is van alle tijden. Dit geldt zéker voor Huis De Quack. Jan de Quack kocht het chique herenhuis in 1902 en verbouwde het ingrijpend. Hij combineerde daarbij verschillende architectonische stijlen wat het huis heel bijzonder maakt. Zowel van binnen als buiten.

We vonden goud

Tijdens de restauratie van dit pand deden we onderzoek doen naar de originele kleurstelling van deuren, kozijnen en plafonds. We vonden hierbij ook resten van prachtige bladgoud decoraties en hout- en marmerimitaties. We zijn erg blij dat we ook de kleuren weer in oude glorie konden herstellen.

Fonteintje in Huis de Quack

Hypermoderne luxe

Jan de Quack maakte bij de transformatie van zijn woonhuis gebruik van de nieuwste technieken. Als architect was hij hiervan natuurlijk op de hoogte, net als van nieuwe inzichten in hygiëne. Zo heeft het huis prachtig versierde fonteintjes met stromend water. Die waren in de tijd van Jan al aangesloten op de waterleiding. Ook vind je in Huis De Quack een badkamer en wc’s: geen poepdozen zoals in oudere huizen aanwezig waren maar echte waterclosets met stortbak! Voor ons niet weg te denken uit onze huizen, maar begin 20ste eeuw was dit allemaal hypermoderne luxe in Nederland.

Schuifdeur Huis De Quack
Schuifdeur Huis De Quack

Verschil moet er wezen

De eerste verdieping van Huis De Quack was echt het domein van Jan en zijn gezin. Aan de achterzijde is de woonkamer: daar werd samen gegeten en speelde zich het dagelijks leven af.

Aan de voorzijde vind je de salon en die was juist vooral om gasten te ontvangen. Tussen de woonkamer en salon zie je twee schuifdeuren met mooi geëtst glas. Zo’n combinatie van twee kamers met schuifdeuren heet ook wel ‘kamers en suite’. Heel handig, want als je veel gasten op visite had, kon je de schuifdeuren open schuiven om zo de salon en de woonkamer met elkaar te verbinden.

Voorhuis Huis de Quack
Den Haag, Elandstraat 12

Beter door de toevoeging van versieringen

De Quack had een grote voorliefde voor decoreren. Dit blijkt uit het hoge afwerkingsniveau van zijn huis – denk aan de toepassing van bladgoud, getamponneerd schilderwerk en eikenhout en marmerimitaties – én uit een lezing die de architect gaf.

In deze lezing stelt De Quack dat decoreren uiteindelijk één doel had, namelijk verbeteren. Ieder voorwerp of onderdeel van een gebouw zou beter worden door de toevoeging van versieringen. In een tijd dat veel huizen snel en seriematig tot stand kwamen – de ene na de andere uitbreidingswijk werd in Den Haag gebouwd – was het De Quack die een eigenzinnig en uniek huis creëerde met veel oog voor detail.

"Wat ik zo bijzonder vind aan dit huis, is de rijkdom aan decoraties die we hebben ontdekt. Ook de twee fonteintjes zijn bijzonder, en zou je niet verwachten in een dergelijk huis."
Frank Stoffels Senior medewerker Onderhoud

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do Gesloten Gesloten
vrijdag vr Gesloten Gesloten
zaterdag za Gesloten Gesloten
zondag zo Gesloten Gesloten

Huis De Quack is elke maand een weekend geopend tussen 11:00 en 17:00 uur.
De openingsdagen (met eventuele uitzonderingen in openingstijden) in 2024 zijn:
* 6 januari (vanaf 12:00 uur) & 7 januari
* 1 & 2 maart (tot 14:00 uur), 15, 16 & 17 maart
* 5, 6 & 7 april
* 3 & 4 mei
* 7 juni, 8 juni (tussen 11:00 en 12:30 uur) & 9 juni (tussen 11:00 en 12:00 uur)
* 5, 6 & 7 juli
* 3 augustus (vanaf 12:00 uur) & 4 augustus
* 13, 14 & 15 september
* 4, 5 & 6 oktober, 11, 12 & 13 oktober
* 15, 16 & 17 november
* 6, 7 & 8 december
Tijdens openingstijden kun je met vragen over het museumhuis bellen met 06 82067748.

Prijzen

Volwassenen €7
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Overig:

  • Ooievaarspas € 3
  • DenHaagPas € 3
  • Delftpas & Rotterdampas € 3
  • Studenten € 5

Gratis voor:

Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser 
• VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)

Tickets

Bezoekadres

Huis De Quack
Elandstraat 12
2513 GR Den Haag , ZH

Toegankelijkheid

Huis De Quack werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en je dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop. 

Ben je in de buurt en heb je niet gereserveerd? Bel dan zeker even aan, we houden rekening met spontane bezoeken.

Huis De Quack is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“A wonderful restored house in 1900 style. Not only a museum, you can also rent it and stay with up to 6 persons. What a way to relive those times!”
Marco de Groot, Google reviews