Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Huis van Eysinga Leeuwarden
MG Van Eysinga
Personeelsvertrekken / keuken Huis Van Eysinga
Huis van Eysinga Leeuwarden
Museumhuis Van Eysinga, Leeuwarden (foto Arjan Bronkhorst)
Museumhuis Van Eysinga, Leeuwarden (foto Arjan Bronkhorst)
Huis van Eysinga Leeuwarden
Museumbezoek

Huis Van Eysinga

Koningsstraat 25, 8911 KV Leeuwarden, Friesland

Bekijk op kaart
Klantwaardering
ster
ster
ster
ster
ster
Een herenhuis gebouwd door een van de aanzienlijkste mannen in de achttiende eeuw. Daar verwacht je natuurlijk pracht en praal. Maar neem je ook een kijkje in de vertrekken van het personeel? En waarom stond het huis een flinke periode leeg? Maak kennis met de familie Van Eysinga, bel aan en laat je verrassen! ENGLISH

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Evenementen
Huis van Eysinga Leeuwarden

Het domein van de gasten

Het grootste deel van het jaar woonde het gezin Van Eysinga in hun landhuis op het platte land. Maar in de wintermaanden was de stadswoning aan de Koningsstraat hun thuis. Hier zat de heer-des-huizes, Frans Julius Johan van Eysinga, grietman (kantonrechter) van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Friesland, dicht bij het vuur. Dicht bij de Kanselarij en het Landschapshuis waar belangrijke beslissingen werden genomen. Het moet in en om de Koningsstraat een komen en gaan van raadsheren en regenten geweest zijn. 

Er werd in de winter veel tijd met gasten in de chique zaal en ontvangstkamers doorgebracht. Dat was niet alleen voor de gezelligheid. Tijdens de ontvangsten toonde de gastheer hoe invloedrijk hij was en was het voor de gasten belangrijk om gezien te worden. Er werd, ook toen, volop genetwerkt.

Huis van Eysinga Leeuwarden

Het domein van het personeel

De keuken en de poetskamer... dit is het domein van het personeel van de familie Van Eysinga. Er werd hier hard gewerkt. Soms lijkt het alsof je de boenwas nog ruikt en de bedienden door het huis hoort lopen.

Het domein van het gezin

Achterin het huis vind je de kamers waar het gezin van Eysinga dagelijks thuis kwam. In deze kamer is een huiselijker sfeer. Zat het gezin hier rond de tafel om een spelletje te spelen? Werd hier de dag doorgesproken? Waar is de bank om lekker op neer te ploffen?

Trap Huis Eysinga
Volgens de laatste mode

Een trap terug in de tijd

Als je de stijlen van de trap bekijkt, zie je dat ze stuk voor stuk hetzelfde zijn opgebouwd. Een vaas als basis, daarop een zuil, dan een medaillon, en bovenop een strikje waar kwastjes aan bungelen.

Doet het je ergens aan denken? Juist, de Klassieke Oudheid. Deze vormen zijn typisch voor het neoclassicisme; en dus helemaal volgens de laatste mode van die tijd.

 

 

Eetkamer Van Eysinga Arjan Bronkhorst
De eetkamer van Huis Van Eysinga (foto Arjan Bronkhorst)

Over dubbeltjes en kwartjes

Op het schilderij is het meteen duidelijk: de familie Van Eysinga is van adel. We zien drie generaties in beeld. Opa houdt zijn kleinzoon Schelto beschermend vast. Niet voor niks, want hij is de stamhouder. De voortzetting van het adellijke geslacht met alle invloed en privileges die daar bij hoorden: daar draaide het allemaal om. De patriotten kwamen juist in opstand tegen deze status quo. Wat denk jij? Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je dan ooit een kwartje?

Loop je door naar de kleedkamer, dan kun je met de bel om assistentie vragen. Wat denk je, past die pruik van Van Eysinga jou ook?

De Kanselarij Leeuwarden

Tweebaksmarkttour

Huis Van Eysinga organiseert in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en De Utrecht een stadswandeling langs monumentale panden met een hoge architectonische waarde, en met bijzondere, historische interieurs door de Tweebaksmarkt. Tijdens deze speciale stadswandeling van 2 uur kunnen deelnemers een deel van een aantal van deze historische gebouwen van binnen bekijken, gelegen op slechts minder dan 1 km van elkaar. In ieder geval bezoek je drie monumenten en zie je een deel van De Utrecht en Huis Van Eysinga. Je leert meer over de historie en bijzondere architectuur van deze ‘huizen’. En je maakt kennis met dit fraaie deel van de historische binnenstad van Leeuwarden.

Aanmelden
Er is plek voor maximaal 15 personen per groep. Reserveer direct je plaats in de wandeling, en koop het ticket 'Tweebaksmarkttour' voor € 9,50. 


De tour start om 14.00 uur bij Huis Van Eysinga. De Tweebaksmarkttour wordt aangeboden op zaterdag 25 mei, 27 juli en 31 augustus 2024.

“De restauratie was een groot avontuur. We herontdekten een oude personeelszone die in onbruik was geraakt en deden onderzoek naar de originele kleuren van het interieur. Zo konden we de sfeer en grandeur van vroeger weer terughalen“.
Ann-Katrin Adolph

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma 13:00 - 16:00 Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo 10.30 - 16.30 10.30 - 16.30
donderdag do 10:30 - 16:30 10:30 - 16:30
vrijdag vr 10:30 - 16:30 10:30 - 16:30
zaterdag za 10:30 - 16:30 10:30 - 16:30
zondag zo 10:30 - 16:30 10:30 - 16:30

Het museum kan worden afgehuurd voor exclusieve evenementen; in bovenstaand schema staan daarom de actuele openingstijden voor de komende twee weken.

Huis Van Eysinga is gesloten op eerste paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, eerste pinksterdag, 24 december, eerste en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag.

Tijdens openingstijden is Huis Van Eysinga te bereiken per telefoon via: 06-38086483.

Prijzen

Volwassenen €9
Jongeren 12 tot 18 jaar gratis
Kinderen 0 tot 11 gratis


Overig:

  • Combiticket met Fries Museum (zonder Museumkaart) € 19
  • Combiticket met Fries Museum (met Museumkaart) € 7
  • Studenten € 5

Gratis:

  • Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser
  • VriendenLoterij VIP-KAARThouders (+ 1 gratis introducé)
Tickets

Bezoekadres

Huis Van Eysinga
Koningsstraat 25
8911 KV Leeuwarden , FR

Toegankelijkheid

Huis Van Eysinga werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt en jij dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop.

Huis Van Eysinga is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Groepsbezoek

Je wilt langskomen met een groep? Leuk! wij kijken er naar uit. 

Wat onze bezoekers vinden

“Ontzettend interessant huis, je dwaalt door het hele gebouw, mag in kasten en laden kijken, op de stoelen zitten. Erg fijn personeel of vrijwilligers die je veel kunnen vertellen en je krijgt ook nog koffie aangeboden. Super ervaring.”
Aad Zonneveld, Google Reviews