Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Thamerlaan 14 tijdens restauratie
Thamerlaan 14 tijdens restauratie

Thamerlaan 14

1421 XX Uithoorn

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2018
Bouwjaar
1911
Architect

Dit kleine pand, van amper 9 bij 9 meter, werd in 1911 voor diamantslijper Jesaia Hamburger gerealiseerd op een nieuwbouwterrein in de weilanden. Het ontwerp werd getekend door de toen nog jonge Michel de Klerk (1884 - 1923) die net voor zichzelf was begonnen. 

Het tamelijk sobere exterieur is niet helemaal uitgevoerd zoals op de bouwtekeningen. Het vertoont al karakteristieke trekken van de Amsterdamse Schoolstijl zoals de vooruitspringende hoek waarop de schoorsteen is gepositioneerd, de expressieve afwerking van de houten kozijnen, het metselverband en de decoratieve dakgoot.

Op de begane grond waren een hal, keuken, zitkamer en woonkamer met een modieuze inglenook, een vast beschut zitje bij de haard. Op de verdieping waren de slaapkamers van het gezin als ook een logeerkamer en een bodekamer.

Een lokale aannemer maakte uiteindelijk een versoberde uitvoering. Halverwege de twintigste eeuw werd het pand aangepast aan nieuwe wensen en flink verbouwd. 
Voordat de Vereniging het pand in haar bezit kreeg verkeerde het in verwaarloosde staat. Momenteel wordt het pand gerestaureerd. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag 2018 Vereniging Hendrick de Keyser, pp. 18 - 20, of lees het item over de behangvondsten.