Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
18 februari 2021

Sporen van papierbehang

1 Thamerlaan 14 Uithoorn foto Arjan Bronkhorst
Thamerlaan 14 in Uithoorn (foto Arjan Bronkhorst)

Een vervallen huis, ingepakt door de aannemer om erger te voorkomen, geeft bij ontmanteling langzaam wat geheimen prijs. In Uithoorn is de restauratie van Thamerlaan 14 begonnen. Dit kleine huis werd in 1911 ontworpen door de toen nog onbekende architect Michel de Klerk, later een belangrijke voortrekker van de Amsterdamse School. Het huis, één van zijn eerste ontwerpen als zelfstandig architect, is in verkrotte staat in bezit van de Vereniging gekomen. Bij de recent gestarte restauratie zijn bijzondere vondsten gedaan. Even het werk stilleggen en goed kijken is het HdK devies. Zo ook hier.

In de kamer-en-suite kwam achter een voorzetwand historisch behang tevoorschijn. Er werden maar liefst elf lagen papierbehang gevonden, aangebracht voor bewoners in de periode 1911 tot omstreeks 1980, dus vrijwel de gehele interieurgeschiedenis in behangvorm!

Het oudste behang werd vermoedelijk direct na de bouw in 1911 uitgekozen door de opdrachtgever, de diamantbewerker Jesaia Hamburger en zijn gezin. Het gaat om een beige behang met een ruitpatroon van iriserende blauw-witte stippen. Bij het behang hoort een sierrand met gestileerde motieven, enigszins in de vormen van de Art Nouveau. Hierover was een behang geplakt in groene en witte tinten met gestileerde medaillons en een bijpassende sierrand in vormen typisch voor de jaren tien, vermoedelijk in 1918 uitgekozen door de nieuwe bewoners de familie Verberne.

De derde laag dateert waarschijnlijk uit de jaren twintig, misschien uit 1928 toen de familie Steenkamp het huis betrok. Het gaat om een voor die tijd wat ouderwets bruin behang met banen van witte bloemenkransen en hierbij hoort een brede sierrand met rode roosjes. De behangvondsten zijn met name interessant in combinatie met het bewonersonderzoek en het nog te ondernemen kleuronderzoek en kunnen ons een goed beeld geven van de historische aankleding van het huis.