Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Architect

Michel de Klerk

Geboren
1884
Overleden
1923

Michel de Klerk (1884-1923), een ontwerper met spectaculair talent voor decoratief detail, was een van de belangrijkste voortrekkers van de Amsterdamse School. Deze stroming, in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw, kenmerkte zich door een uiterst gevarieerd gebruik van baksteen, uitspringende hoeken en erkers, decoratieve details en warm kleurgebruik in het interieur.

De grondleggers van de stijl waren Michel de Klerk, Piet Kramer, en Johan Melchior van der Mey. Zij maakten niet alleen ontwerpen voor woningen en kantoren, maar ook voor interieurs en meubelen.

Beroemde Amsterdamse voorbeelden, mede van zijn hand, zijn het Scheepvaarthuis en de arbeiderswoningen ‘Het Schip’. Michel de Klerk overleed plotseling op jonge leeftijd in 1923. De Amsterdamse School verloor hiermee haar belangrijkste boegbeeld, al zou de bouwstijl nog meer dan een decennium enorme invloed uitoefenen op de bouwkunst in ons land.

De Vereniging heeft één pand van De Klerk in haar bezit, namelijk Thamerlaan 14 in Uithoorn.