Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Herengracht 241 (foto Arjan Bronkhorst)
Amsterdam, Herengracht 241 (foto Arjan Bronkhorst)

Herengracht 241

1016 BH Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1732
Bouwstijl
Voorzijde Herengracht 241

Dit zeer bijzondere kleine grachtenhuis werd gebouwd in 1732 als eigen woonhuis voor de meester metselaar Arnoldus van Sprang. Hij verbouwde een 17de-eeuws huis dat op deze plaats stond. Het nieuwe huis kreeg fraaie interieurs in Lodewijk XIV-stijl, waarbij van Sprang een beroep kon doen op vakgenoten waarmee hij als metselaar waarschijnlijk samenwerkte bij verbouwingen voor voorname opdrachtgevers. 

De kwaliteit van de afwerking van de interieurs ligt in het huis vele malen hoger dan men zou verwachten. Uit deze tijd zijn stucwerk en statige deuren bewaard. Een nieuwe trap werd een pronkstuk van timmermanskunst. Op de etage bevindt zich een pronkkamer met prachtig stucwerk en een groot geschilderd plafondstuk.

Bij een recente restauratie werd achter een verlaagd plafond een origineel 18de-eeuws stucplafond teruggevonden. Dit bijzondere huis laat zien dat een rijke interieurafwerking in de 18de eeuw niet was voorbehouden aan de grote grachtenhuizen.


Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 10-11.