Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon LinkedIn Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Podwalk: Hoor Hendrick Amsterdam

Ontdek de verborgen verhalen van de Amsterdamse grachten met de nieuwe podwalk van Hendrick de Keyser Monumenten.

Vanaf nu kun je de rijke geschiedenis van de Amsterdamse grachtenpanden ontdekken met Hoor Hendrick Amsterdam, de nieuwste podwalk van Hendrick de Keyser Monumenten. Deze unieke audiowandeling neemt je mee langs 19 bijzondere monumenten in de stad en onthult de verhalen achter de gevels. 

De podwalk is ingesproken door architectuurhistoricus Valentijn Carbo en biedt een fascinerende kijk op de bewoners, bouwstijlen en transformaties van deze historische panden. Van het indrukwekkende Huis Bartolotti tot de iconische 'drielinghuizen' op de Bloemgracht, Hoor Hendrick Amsterdam laat de geschiedenis tot leven komen. 

bloemgracht_108

Hoor Hendrick werkt als volgt

Luister de podwalk gemakkelijk en gratis via Spotify (nb: je hoeft hier geen account voor te hebben) of scroll naar beneden op deze pagina en vind per huis een audioverhaal. 

Veel wandel- en luister plezier! 

Mocht je graag met een kaartje op papier de wandeling maken, klik en print hier de Hoor Hendrick Amsterdam-wandelkaart.

Hoor Hendrick Amsterdam route

1 - Noordermarkt 17

Waarom prijkt er een rode os bovenop dit pand? Was het echt een slagerswinkel, of schuilt er een andere geschiedenis achter? Van koekebakkerij tot statige rococo-woning—deze plek heeft meer te vertellen dan je zou denken.

Geluidsbestand
noordermarkt_17

2 - Noordermarkt 20

Hier woonde ooit een meester timmerman die het pand een flinke make-over gaf; met verborgen huurwoningen en mysterieuze ‘ossenogen’ in de gevel.

Geluidsbestand
noordermarkt

3 - Prinsengracht 36

Een gevel die voorover helt, een onverwachte knik en een stukje Romeinse grandeur midden in Amsterdam. Op de Prinsengracht 36 is niets wat het lijkt.

Geluidsbestand
Prinsengracht 36

4 - Egelantiersgracht 73

Op Egelantiersgracht 73 krijg je uitleg over het verschil tussen de halsgevel en een klokgevel.

Geluidsbestand
Egelantiersgracht 73

5 - Bloemgracht 108

Ooit waren het drie identieke huizen, gebouwd als slimme investering. Nu vertellen ze elk hun eigen verhaal. Kijk goed naar de gevel: de sporen van hun gedeelde verleden zijn nog zichtbaar in de afgekapte pilasters. Alleen dit middelste huis draagt nog trots zijn originele 17de-eeuwse top.

Geluidsbestand
Bloemgracht 108

6 - Bloemgracht 87

Drie huizen, drie gevelstenen, drie manieren van leven: de stedeling, de dorpeling en de zeeman.

Geluidsbestand
Bloemgracht 87

7 - Huidenstraat 19

Waar je nu een winkel binnenloopt, denderde ooit een koets met paarden naar binnen. Dit 18de-eeuwse koetshuis, gebouwd voor de welgestelde familie Cromhout, was een perfect georganiseerde paardenstalling.

Geluidsbestand
huidenstraat 19

8 - Keizersgracht 387

Dit huis was het eerste huis dat na de stadsuitleg in 1658 gebouwd werd. Hoor meer over zandsteen, koeienogen én een verborgen belletje.

Geluidsbestand
Keizersgracht 387

9 - Herengracht 394

Op een van de mooiste hoeken van Amsterdam bouwde bakker Jan Specht in 1671 zijn huis: De Vier Heemskinderen.

Geluidsbestand
Herengracht 394

10 - Herengracht 476

Ontdek de bewogen geschiedenis van dit huis, vol grootse plannen en familie-intriges.

Geluidsbestand
Herengracht 476

11 - Beulingstraat 25

Achter deze statige 17de-eeuwse gevel schuilt een verrassend krappe indeling: vier woningen op een ondiep perceel, zonder ramen aan de achterzijde.

Geluidsbestand
Beulingstraat 25

12 - Herengracht 284

Het interieur van dit huis behoort tot de top 100 van belangrijke historische interieurs van Nederland.

Geluidsbestand
Herengracht 284

13 - Herengracht 241

Meestermetselaar Arnoldus van Sprang wist precies hoe je een huis indrukwekkender kon laten lijken dan het was. Achter deze statige gevel schuilt een slimme optische truc.

Geluidsbestand
Herengracht 241

14 - Herengracht 170 & 172

Rond 1620 liet de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel het huis bouwen. Waarom dit huis een soort wereldwonder is en hoe een Hollandse Willem aan zo’n Italiaanse achternaam komt?

Geluidsbestand
herengracht 170 en 172

15 - Blauwburgwal 22

Bijna drie eeuwen lang rook het hier naar versgebakken brood en beschuit. Op deze toplocatie runde bakker Prior zijn bekende bakkerij, waar hij zijn voedzame Prior’s papbeschuit verkocht.

Geluidsbestand
Blauwburgwal 22

16 - Herengracht 77

Wat begon als een bescheiden hoekhuis, moest na de stadsuitleg van 1613 mee met de tijd. De deftige Herengracht vroeg om grandeur, en in 1632 kreeg dit pand een chique make-over.

Geluidsbestand
herengracht 77

17 - Herengracht 59

Bij de restauratie werden allerlei vondsten gedaan, zo kwamen er marmeren vloeren onder het laminaat tevoorschijn en er werden sporen van geschilderde marmer- en hout-imitaties gevonden.

Geluidsbestand
Herengracht 59

18 - Herengracht 39

Hoewel het ‘maar een pakhuis’ is, kreeg het tóch een elegante geveltop met Rococo-beeldhouwwerk.

Geluidsbestand
Herengracht 39

19 - Prinsengracht 2 & 4

Wat is het 'Papeneiland'? En zijn er verborgen tunnels?

Geluidsbestand
Hoor Hendrick Amsterdam route