Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Bouwstijl

De Bossche School en het structuralisme

Periode
circa 1950 — 1980

Een liefde voor soberheid, maatvoering en schaarse ornamentiek is te zien in de architectuur van de Bossche School. Deze architectuurstijl is gebaseerd op de theorieën van architect-pater Dom Hans van der Laan. Het zogenaamde 'plastische getal', een verhoudingenreeks, is de basis van alle proporties. Huis Naalden in Best is daar een mooi voorbeeld van.

Zijn leerling Jan de Jong ontwierp gelijkgestemde architectuur. Kloosterachtig, stemmig en sober, gebruik makend van kaal beton, dat kenmerkt deze bouwstijl. Het Huis Jan de Jong in Schaijk, het eigen woonhuis van de architect, wordt gezien als een van de hoogtepunten van de Bossche School.

De behoefte om te ordenen, te bouwen met bepaalde standaard maten en vormen is karakteristiek voor de jaren 60-80. Het experiment werd daarbij niet geschuwd, ook niet in de woningbouw. Nieuwe materialen en constructies zorgden voor unieke ontwerpen zoals de shelter, een prototype voor een woonhuis, van binnenhuisarchitect Kor Aldershoff.