Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Best, Bakpers
Best, Bakpers

Huis Naalden

Bakpers 9, 5683 NL Best, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2012
Bouwjaar
1982

Huis Naalden, ontworpen en gebouwd in 1978-1982, is één van de topmonumenten van de ‘Bossche School'-architectuur uit de tweede helft van de 20ste eeuw, een stroming in de Nederlandse architectuur die ook internationaal erkenning heeft gekregen. Het huis werd ontworpen door Dom Hans van der Laan (1904-1991), grondlegger van de Bossche School. De pater-architect Dom Hans van der Laan heeft een klein, maar prachtig oeuvre nagelaten. Het huis in Best is zijn enige woonhuis in Nederland. 

Best Bakpers 9 Arjan Bronkhorst 1

Huis Naalden werd ontworpen kort nadat pater Van der Laan zijn architectuurtheorie ‘De Architectonische Ruimte' had gepubliceerd.

Het ontwerp is een statement van Van der Laan over hoe een woonhuis gebouwd zou moeten worden en van zijn opvattingen over maat, vorm en ruimte op basis van het 'plastische getal'. Van der Laan noemde het ontwerp ‘een proeve van architectonische ruimte'. 

Huis Naalden breekt geheel met de Nederlandse woonhuistypologie. Het is gebouwd als een compositie van volumes rondom een binnenhof. 

Het bestaat uit vier bouwdelen: een zaal (woonkamer), een langsvleugel (slaapkamers, keuken en sanitaire voorzieningen), een open galerij (die tevens als garage dienst kan doen) en een tuinmuur. Samen vormen ze de besloten binnenhof. In een fonteintje in de gang staat de inscriptie ‘het buiten in de ban van het binnen', een bondige typering van het huis.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 94 (2012), pp. 11-12.

Best Bakplaat 9 R. van Wendel de Joode alleen voor eigen gebruik HdK