Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Shelter (foto Roos Aldershoff)
Shelter (foto Roos Aldershoff)

Shelter

Herengracht 172, 1016 BP Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1971
Bouwjaar
1620

De zoektocht naar nieuwe oplossingen in de woningbouw, met vooruitstrevende constructies, bouwmaterialen en vormen, kreeg eind jaren zeventig van de 20ste eeuw een bijzondere uitwerking in een ontwerp van binnenhuisarchitect Kor Aldershoff. Hij ontwierp een prototype voor een woonhuis in polyester op een metalen frame.

Na een aanloopperiode van studie en ontwikkeling van maquettes werd een subsidie verkregen waarmee een proefmodel op ware grootte kon worden gebouwd: de ‘Shelter’. Het prototype kon drijven en stond op een draagframe met jukken en 24 verstelbare palen. De metalen draagconstructie werd gemaakt door de Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij (N.S.M.) in Amsterdam-Noord en de polyester bovenbouw, met binnen- en buitenschil en plexiglas ruiten, door de firma Resicon in Medemblik.

Binnen de ronde hoofdvorm, met een diameter van 8 meter, werden een halletje, eet-woonkamer en twee slaapkamers geprojecteerd, rondom een middenkolom waarin de waterdoorvoer was opgenomen. Het interieur werd afgewerkt met houten balken, vloer- en plafondplaten, kasten, een douchecel en een keukenpantry en ingericht met meubelen van Eames en Castelli. Het prototype was op verschillende plaatsen voor publiek te zien en stond onder andere opgesteld in 1980 op de uitvindersbeurs in Rotterdam.

Een permanente opstelling werd gevonden in Amsterdam Zeeburg, in het water van het Buiten IJ bij een jachthaven aan de Diemerzeedijk. Later verhuisde de Shelterwoning naar een terrein van de bekende Rederij Kooij waar het een grotendeels vergeten bestaan leidde. Het heeft er de tand des tijds doorstaan en is door de rederij geschonken aan onze Vereniging. Het was in slechte staat en is gedemonteerd en in onderdelen vervoerd naar de werkplaats in Medemblik van een in vezelversterkte composieten gespecialiseerd bedrijf. Er wordt onderzocht hoe de aangetaste polyesterdelen gerestaureerd kunnen worden met behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal. Ook wordt bekeken hoe het gebouw verduurzaamd kan worden en daarvoor worden fondsen gezocht. Na restauratie zal het worden opgesteld op een nog nader te bepalen plaats.