Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
1 mei 2024

Neem plaats aan tafel in de huizen van Hendrick!

Tijdens het Pinksteren is het weer zover: Dag van het Kasteel (vrijdag 17 t/m maandag 20 mei 2024). Het thema deze editie is "Aan tafel!" en wordt er ingezoomd op een zeer belangrijk aspect des levens, namelijk eten. Want ja, zonder eten geen leven. Maar hoe ging dat er aan toe in kastelen en buitenplaatsen?

Aan tafel liggend

Tijdens dit weekend zijn een er aantal museumhuizen van Hendrick speciaal geopend en zijn er verschillende "Aan tafel!"-activiteiten.

 

Buitenplaats Beeckestijn

Op maandag 20 mei vertellen rondleiders van Buitenplaats Beeckestijn met veel plezier over eetgewoonten, welke gerechten er op tafel kwamen, hoe deze werden klaargemaakt en door wie, tafelmanieren, de ontstaansgeschiedenis van de gedekte tafel door de eeuwen heen, tafelstukken en nog veel meer!

Wandel door de lange marmeren gang met prachtig stucwerk, bewonder de schilderijen in de stijlkamers of schuif aan tafel in de gezellige historische keuken. Na afloop van de rondleiding kunt u zelf nog een kijkje nemen in de historische noordelijke kruidentuin en naar de ijskelder lopen elders op het terrein.  

Meer info en aanmelden

Harsta State

Wat er op het menu stond van Miele van Andringa de Kempenaer in 1866? Dat ontdek je tijdens Dag van het Kasteel (18, 19 en 20 mei) in Harsta State, Hegebeintum. Neem plaats aan de gedekte tafel en laat je betoveren door de alle ornamenten in Lodewijk XVI-stijl. 

Extra leuk: tijdens dit weekend kun je servetten leren vouwen als een pro!

meer info

Huis Van Eysinga

Het grootste deel van het jaar woonde het gezin Van Eysinga in hun landhuis op het platte land. Maar in de wintermaanden was de stadswoning aan de Koningsstraat hun thuis. Het herenhuis gebouwd door een van de aanzienlijkste mannen in de achttiende eeuw. Daar verwacht je natuurlijk pracht en praal, maar de vertrekken van het personeel zijn minstens zo bijzonder.

Het personeel was erg belangrijk, zeker als gegeten moest worden! Ontdek tijdens de Dag van het Kasteel hoe dat eraan toe ging in Huis Van Eysinga, neem plaats aan de prachtig gedekte eettafel in de eetkamer en waag je aan de servetten-vouwen-als-een-pro workshop. 

Goed te weten: kinderen tot 18 jaar gratis toegang!

Meer info en aanmelden