Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Villa Rams Woerthe, Steenwijk
Villa Rams Woerthe, Steenwijk

Rams Woerthe

Gasthuislaan 2, 8331 MX Steenwijk, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2015
Bouwjaar
1899
Architect

Exclusief voor onze leden: op zondag 21 november kunt u Villa Rams Woerthe in Steenwijk bezoeken. Dit prachtige Museumhuis wordt ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd. Komt u ook op bezoek? Meld u direct aan via de knop 'aanmelden'.

Deze imposante villa werd gebouwd in 1899 en is een prachtig voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst', de Nederlandse variant van de Jugendstil of art nouveau.
De naam Rams Woerthe verwijst naar het weiland of 'woerthe' waarop de villa is gebouwd en dat ooit in het bezit was van een burgemeester genaamd 'Ram'.

De villa werd gebouwd in opdracht van de schatrijke hout-handelaar Jan Hendrik Tromp Meesters. Samen met zijn vrouw Anna Catherina Fresemann Viëtor schreven zij een prijsvraag uit. Uiteindelijk werd het Amsterdamse architectenbureau A.L. van Gendt, bouwers van onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, gevraagd het ontwerp te leveren voor zowel het huis als het toegangshek.
De zwierige Jugendstilvormen van het toegangshek, de ingangspartij, de toren en de gietijzeren oranjerie geven de villa een zeer levendig aanzien.

De plattegrond verraadt interesse van bouwheer en architect voor het Engelse landhuis: rondom een centrale hal, waarin een monumentaal trappenhuis is ondergebracht, bevinden zich de salon, de eetzaal, de woonkamer en de herenkamer.
De villa heeft een gaaf bewaard interieur waaraan bekende ontwerpers en decorateurs hebben meegewerkt. Imposant zijn de schilderingen, geglazuurde tegels, marmeren lambriseringen, enorme schouwen, het eiken-houten trappenhuis en het gebrandschilderde glas. Er zijn geschilderde taferelen van de hand van de Larense schilder Co Breman en glas-in-lood van Adolf le Comte (vanaf 1880 als ontwerper in dienst van de Delftse plateelbakkerij De Porceleyne Fles). Bijzonder zijn ook de plafonds die werden gemaakt in papier-maché.

De Utrechtse tuinarchitect Hendrik Copijn, bekend van het park van kasteel De Haar, was verantwoordelijk voor het 14 ha grote landschapspark dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. In het park bevond zich ook een prieel, een theekoepel, een muziektent, een kegelbaan en een aantal kassen en schuren. Bij de villa werd een portierswoning geplaatst (Gasthuislaan 4).
De villa heeft maar kort als woonhuis gediend. In 1917 bestemde de gemeente Steenwijk het pand tot raadhuis.

Eind 2017 is het huis ingericht als eerste Museumhuis.

Museumhuis
Huis Rams Woerthe is opengesteld als Museumhuis. Je kunt het huis bezoeken en zelf ervaren alsof je één van de bewoners bent. Je mag alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Ervaar hoe het was om als familie Tromp Meesters in Rams Woerthe te wonen. Stap het Downton Abbey van Overijssel binnen. Informatie over openingstijden en tickets vind je op Villa Rams Woerthe | Museumhuizen.


Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 97 (2015), pp. 14-19 en Huizen in Nederland (2018) pp. 307 - 315.

 

Villa Rams Woerthe in Steenwijk foto Arjan Bronkhorst
Villa Rams Woerthe, Steenwijk