Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Huis Slegers

Den Bruijl 35, 6881 AP Velp, GE

Bekijk op kaart
Velp - Huis Slegers (foto Arjan Bronkhorst)
Bouwjaar
1955
Jaar van verwerving
2011
Architect
Velp - Huis Slegers (foto Arjan Bronkhorst)
Velp Den Bruijl 35 Arjan Bronkhorst HDK 28.0009 a

Huis Slegers werd in 1954-1955 gebouwd in opdracht van beeldend kunstenaar Piet Slegers en zijn vrouw Gerda. Hun nieuwe huis moest licht en zonnig zijn. De bescheiden villa is opgetrokken in baksteen en glas met houten kozijnen en bestaat uit drie delen. De indeling is een prachtig voorbeeld van het ontwerptalent van Rietveld, waarbij uiterst doelmatig is omgegaan met ruimte.

Een nagenoeg vierkant volume onder een oplopend lessenaarsdak bevat het atelier (op het noorden), de keuken en de woonkamer (op het zuiden). Entree, hal en keldertrap zijn in een lager tussendeel ondergebracht. Aan de westzijde is een rechthoekig volume onder een plat dak met daarin drie slaapkamers en een badkamer.

Velp Den Bruijl 35 Arjan Bronkhorst HDK 28.0023 a

Rietveld maakte in het ontwerp van het huis gebruik van een subtiel spel met open en gesloten vlakken, contrasterende kleuren en rechte en schuine vormen. Zo heeft het atelier open glasvensters, maar ook gesloten gevels die zijn opgetrokken als zwart gemetselde bakstenen muren. Dit veroorzaakt een krachtig visueel contrast met de rest van de woning, die zich aan de zuidzijde met een glaswand opent naar de tuin. Een terugliggende zwarte plint tilt de witgeschilderde slaapvleugel visueel op waardoor deze lijkt te ontsnappen aan de zwaartekracht.

Velp Den Bruijl 35 Arjan Bronkhorst HDK 28.0075 b

Het huis staat in een eenvoudig aangelegde tuin zoals Rietveld dat wenste: een tuinaanleg die aansluiting vond bij de natuur grenzend aan het huis. De kleuren van het exterieur zijn origineel: de bakstenen gevels zijn zwart of wit geschilderd, de houten kozijnen wit en deuren en vensters rood, blauw, geel en zwart. Alle maten zijn gebaseerd op een module van 1 meter.

In het huis zijn op diverse plaatsen bovenlichten en doorkijkjes toegepast met groot ruimtelijk effect. Zo heeft het licht vrij spel in de woonkamer, de keuken en de hal. Het interieur is inclusief de door Rietveld geadviseerde kleurstelling en het door hem ontworpen vaste meubilair sinds 1955 nauwelijks veranderd, zelfs de keuken heeft de door Rietveld ontworpen keukeninrichting. Een bewijs dat het ontwerp van Rietveld naadloos aansloot bij de wensen van zijn opdrachtgevers, die nog steeds in het huis wonen.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 93 (2011), pp. 12-17.