Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

In 1804-1807 liet de vermogende koopman jhr. Willem Philip Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem een herenhuis optrekken in de stijl van het Neoclassicisme naar ontwerp van de Amsterdamse stadsarchitect Abraham van der Hart.

 

Haarlem Nieuwe Gracht 7 Arjan Bronkhorst HDK 20.0006 a

De 'Etrurische Kamer' is gedecoreerd met mythologische voorstellingen, vaasvormen en bladranken uitgevoerd in gebronsd groen en oranje. De schilderingen zijn voorzichtig in 2015 schoongemaakt en hersteld. Op basis van archiefonderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering van de kamer, met kenmerkende draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand.

Haarlem Huis Barnaart foto Arjan Bronkhorst 2

De 'Gouden Zaal', gelegen tussen de Etrurische kamer en de Erkerzaal, heeft een goud-gele zijden wandbespanning en is gedecoreerd met kenmerkende Empire-motieven als palmetten (gestileerde palmbladeren), gebundelde pijlen en gedrapeerde gordijnen voor de ramen. De bovendeurstukken zijn gemaakt door Adriaan de Lelie.

Haarlem Huis Barnaart foto Arjan Bronkhorst 3

De 'Erkerzaal' heeft wanden met stuccolustro (imitatiemarmer, gepolijst stucwerk) in rood en groen. Prachtige marmeren schouwen, Empire meubelen en fraaie kolomkachels vervolmaakten het geheel. Als voorname logé diende zich in 1807 dan ook koning Lodewijk Napoleon aan. 

Haarlem Huis Barnaart foto Arjan Bronkhorst 1

De imposante voorgevel van het huis heeft in het midden vier klassieke Ionische pilasters van Bentheimer zandsteen rond een toegangspartij met een hoge, dubbele stoep. De vensters hebben elegante smeedijzeren hekjes voor de ramen. De gevel wordt bekroond door een klassiek fronton, met daarin een rondboogvenster.

Bij binnenkomst in de hal imponeert het marmer op de  vloer. De representatieve vertrekken zijn rondom de hal gegroepeerd. Architect Abraham van der Hart was vermaard om zijn interieurs, waarbij in dit geval gekozen werd voor de uiterst modieuze, kleurrijke en exotistche Empire-stijl, de stijl van Napoleon Bonaparte.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 84 (2002), pp. 37-71, Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 30-43, Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 97 (2015), pp. 26 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 22 en 29.