Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Herengracht 59 1

Herengracht 59

1015 BC Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1659
Bouwstijl
Amsterdam, Herengracht 59
Amsterdam, Herengracht 59

Dit voorname huis werd in 1659 gebouwd in opdracht van de doopsgezinde koopman Isacq van Halmael, mogelijk als beleggingsobject voor de verhuur. Het kreeg als naam ‘De Hond'. 

De gevel van het huis, opgetrokken in de stijl van het classicisme, heeft gemetselde pilasters met Ionische kapitelen, gebeeldhouwde festoenen, rijk versierde ‘oeil-de-boeuf' vensters en beeldhouwwerk in de top. De kleine gebeeldhouwde klauwstukken hebben de vorm van dolfijnen. 

In grote lijnen is de indeling uit 1659 van het huis bewaard gebleven, met voorhuis en een klein achterhuis. In het midden van de 19de eeuw kreeg het huis nieuwe stucplafonds, schoorsteenmantels en sobere betengelde wanden. Waarschijnlijk gebeurde dit in opdracht van de timmerfirma Tersteeg die het huis in deze tijd als huurobject exploiteerde.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 233-235.