Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Harsta State

Harstawei 25, 9173 GA Hegebeintum, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2018
Bouwjaar
1511

De Harsta State, in het uiterste noorden van Friesland, wordt voor het eerst vermeld in 1511.

Het was in bezit van adellijke Friese families, waaronder de families Coehoorn van Scheltinga en Van Andringa de Kempenaer, en werd gebruikt als buitenhuis met tuinen, landerijen en pachtboerderijen. Eind 17de eeuw werd het bewoond door de broer van vestingbouwer Menno van Coehoorn. 

Harsta State4

Het huidige huis is een restant van een grote omgrachte state. Bij verbouwingen in de 19de eeuw kreeg de state haar huidige kleinere omvang en vorm, met gepleisterde gevels, empireramen en een tuin in landschappelijke stijl. Bijzonder zijn de stinzenplanten, onder andere het zeldzame ‘Haarlems Klokkenspel’.

Het huis staat achter een prachtig smeedijzeren hek dat deels uit de 18de eeuw dateert en heeft een ontvangstzaal met fraaie houten betimmeringen en snijwerk in de Lodewijk XVI-stijl.