Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Harsta State
Museumbezoek

Harsta State

Harstawei 25, 9173 GA Hegebeintum, Friesland

Bekijk op kaart
Geniet van de grandeur van de Friese landadel. De salon van de Harsta State toont je hoe de adel woonde en leefde midden 19de-eeuw. 

Dit huis is ook beschikbaar voor:

Overnachten
Salon Harsta State

Openingstijden
Een bezoek aan de Harsta State is mogelijk van dinsdag tot en met zaterdag (10:00 tot 17:00 uur) en op zondag (13:00 tot 17:00 uur). Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Kennis en Informatiecentrum. Hier kan ook geparkeerd worden. Een ticket voor de Harsta State kost slechts € 2,50, onder de 12 jaar €1,25.

Museumhuis 
De geschiedenis van de Harsta State gaat terug tot de zestiende eeuw. Het eeuwenoude terrein met grachten, oprijlaan en singels – kenmerkende elementen van een Friese state – is tot op de dag van vandaag intact gebleven.

De grote zaal vormt het hart van het huis. Het voormalige ontvangstvertrek, in Lodewijk XVI-stijl, heeft prachtige ornamenten die herinneren aan de hoogtijdagen van de state, zoals familieportretten, strikjes, guirlandes en bokalen, de marmeren schouw en de buffetkasten. Bijzonder is dat de zaal, passend bij de landelijke omgeving, volledig is afgewerkt met hout. Later was het gebruik van deze kamer, toen het huis niet meer permanent werd bewoond, waarschijnlijk meer informeel en diende het als woonkamer.

In het museumhuis waan je je in de laat negentiende eeuw. Je wordt meegenomen naar de tijd dat Amelia, ‘Miele’, Andringa de Kempenaer-de Schepper er haar zomers doorbracht. Zij bewoonde de state meer dan 90 jaar. 

Vakantiehuis
's Avonds wordt de zaal van ‘Miele’, net als in het begin van de twintigste eeuw, gebruikt als grote woonkamer van het vakantiehuis, dat zich op dezelfde etage bevindt. Het vakantiehuis ademt de sfeer van de laat 19de eeuw, en geniet je van het comfort van nu. Boek direct je verblijf in de Harsta State.

Stinzentuin
Zoals het een Friese state betaamt, heeft de Harsta State een prachtige siertuin met bijzondere stinzenplanten. Het is één van de weinige vindplaatsen van de zeldzame blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel. Een wandeling over de kronkelende tuinpaden is inbegrepen bij een bezoek aan het huis. De stinzenplanten bloeien doorgaans vanaf maart t/m mei.

Kerk Hegebeintum

Cultureel ensemble
De Harsta State wordt toegevoegd aan het culturele ensemble van het Kennis- en Informatiecentrum met archeologisch steunpunt en de Romaanse kerk uit de 12de eeuw op de hoogste terp van Nederland. Het huis en de kerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit blijkt uit de unieke rijke collectie rouwborden die in de kerk hangen. Ze behoren tot de families die in de loop der eeuwen op Harsta State hebben gewoond.

In de archeologische expositie ontdek je alles over terpen en over de grafcultuur: waarom zijn ze gemaakt, wanneer, en waar zijn ze (ook nu nog) te vinden? Hoe werd er toen begraven en welke grafgiften werden er gegeven? Wat vertelt dat over het leven in die tijd? 
Meer informatie vind je op www.terphegebeintum.nl.

Tickets
Tickets voor Harsta State en combitickets zijn niet online te boeken, maar verkrijgbaar aan de kassa van het kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum, op 300 meter loopafstand van de Harsta State. Hier kan ook geparkeerd worden. Een combiticket voor een bezoek aan de Harsta State en de tuin, de kerk en de archeologische expositie kost € 8,50 voor volwassen, en € 4,25 voor kinderen tot 12 jaar. In het Kennis- en Informatiecentrum is het ook mogelijk koffie en thee met een versnapering te bestellen.

Praktische informatie

Openingstijden

Deze week Volgende week
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di Gesloten Gesloten
woensdag wo Gesloten Gesloten
donderdag do 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00
vrijdag vr 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00
zaterdag za 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00
zondag zo 13:00 - 17:00 13:00 - 17:00

Een ticket is uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum, op 300 meter loopafstand van de Harsta State. Hier kan ook geparkeerd worden. Een ticket kost € 2,50. Een combiticket voor een bezoek aan Harsta State, inclusief de kerk en de archeologische expositie kost € 8,50.

Prijzen

Volwassenen € 2,50
Jongeren 12 tot 18 jaar € 2,50
Kinderen 0 tot 11 € 1,25


Gratis voor:

• Lid PLUS (= lid+) leden van Hendrick de Keyser

Overig:

  • Combiticket met Archeologische exposite en kerk € 8,50
  • Combiticket met Archeologische expositie en kerk jonger dan 12 jaar: € 4,25
Tickets

Bezoekadres

Harsta State
Harstawei 25
9173 GA Hegebeintum , Friesland

“”
,