Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Derde Ambachtsschool (foto Arjan Bronkhorst)
Derde Ambachtsschool (foto Arjan Bronkhorst)

Derde Ambachtsschool

Zwaardstraat 16, 2584 TX Scheveningen, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2004
Bouwjaar
1931
Architect
Bouwstijl

De Derde Ambachtsschool is een van de twee scholen in het oeuvre van de architect Jan Duiker. Duiker behoort tot één van de belangrijkste architecten van het Nieuwe Bouwen. In deze vooroorlogse stroming werd gebouwd met moderne materialen als glas, beton en staal en stonden lucht, licht en hygiëne centraal. De architect liet zich niet leiden door monumentaliteit maar uitsluitend door functionaliteit. 

 

Scheveningen Zwaardstraat 16 1

De Derde Ambachtsschool is bijzonder vanwege het vrijdragende betonskelet, dat een vrije indeling van de lokalen mogelijk maakte. Centraal in het ontwerp is de eis tot overzichtelijkheid en het handhaven van orde. De Derde Ambachtsschool bevat 21 leslokalen voor smeden, instrumentmakers, elektriciens, machinebankwerkers, timmerlieden en schilders. Alle lokalen liggen gericht naar de binnenzijde van het grote terrein. 

 

Scheveningen Zwaardstraat 16 Derde Ambachtsschool 3

De vleugel langs de Zwaardstraat bevat aan de straatzijde een donker geschilderd basement met conciërgewoning, materialendepot, ingang, garderobes, rijwielstalling en transformatorhuis. De laag daarboven heeft een centrale hal met grote vlakken van glazen bouwstenen en aan weerszijden de lerarenkamer en de directeurskamer. In het daaraan grenzende hoofdtrappenhuis is de vrijheid van ter plaatse gestort beton volledig benut om te komen tot spannende ruimtevormen. 

 

Scheveningen Zwaardstraat 16 Derde Ambachtsschool 7

De school werd in de jaren '90 van sloop gered door de speciaal daartoe opgerichte ‘Stichting behoud Duikers Derde Ambachtsschool', die het gebouw in 1998 geheel liet restaureren en herbestemde tot bedrijfsverzamelgebouw.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 86 (2004), pp. 11-14.

Scheveningen Zwaardstraat 16 Derde Ambachtsschool 2
Interieur van de Derde Ambachtsschool in Scheveningen