Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Architect

Jan Duiker

Geboren
1890
Overleden
1935
Bouwstijl

De jong overleden architect Jan Duiker speelde een vooraanstaande rol in de opkomst van de moderne architectuur in ons land in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Ondanks zijn vroege overlijden liet Duiker een kwalitatief uitzonderlijk oeuvre na.

De Vereniging bezit met de Derde Ambachtsschool in Scheveningen één van de hoogtepunten uit zijn werk, een vroeg experiment in betonbouw in ons land.

Jan Duiker studeerde bouwkunde in Delft en begon in 1916 met Bernard Bijvoet een architectenbureau. Ze werden bij de uitvoering van hun ontwerpen vaak geassisteerd door de ingenieur en betonspecialist Jan Gerko Wiebenga. Net als veel van zijn generatiegenoten was Duiker in zijn eerste jaren onder de indruk van het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, wat duidelijk uit zijn werk blijkt.

De doorbraak van Duiker kwam, na het winnen van een aantal prijsvragen, met de bouw in 1926-1928 van sanatorium Zonnestraal, op de heide even buiten Hilversum, dat met zijn grote glazen gevels, betonconstructie, overstekende daken, en open plattegrond een symbool is geworden van het Nieuwe Bouwen. Het symmetrische gebouw is geheel gericht op het vangen van zonlicht.

Scheveningen - Zwaardstraat 16 (foto Arjan Bronkhorst)
Scheveningen - Zwaardstraat 16 (foto Arjan Bronkhorst)