Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Hoog Soeren, De Roode Pan (foto Arjan Bronkhorst)
Hoog Soeren, De Roode Pan (foto Arjan Bronkhorst)

De Roode Pan

Hoog Soeren 88, 7346AE Hoog Soeren

Bekijk op kaart
Hoog Soeren, De Roode Pan (foto Arjan Bronkhorst)

In 1910 ontwierp Stephanus Parqui, architect en bouwkundige, een houten zomerhuis in chaletstijl op een perceeltje land in Hoog Soeren op de Veluwe. Hij liet zich inspireren door oude Veluwse volksverhalen en schilderijen van de kunstenaar Gustaaf van de Wall Perné.

Het gebied nog een idyllisch boerengehucht in het kroondomein, omgeven door heidevelden, bossen en roggeakkers. Het was een eeuw lang Het vakantiehuis van de familie Parqui. 

Het huis, vernoemd naar ‘bos- en heidegod’ Pan, was bij de bouw eenvoudig van uitrusting. Er was geen stromend water, slechts een regenwaterput, een pomp, petroleum- en kaarslicht en een potkachel. Er werd gekookt op petroleumstellen. In de loop der jaren werd het huis iets uitgebouwd en enig comfort geïnstalleerd. Ook werden stukken land bijgekocht en kwam een romantische ‘Pantuin’ tot stand met hagen, grasvelden, kronkelpaden, een zelf geboetseerd beeld van Pan, bloementuin, boomgaard, tuinkoepel en andere bijgebouwen.

De kleindochter van Stephanus Parqui heeft de Vereniging aangewezen om zo het zomerhuis met tuin en familieherinneringen in stand te houden.

Na een zorgvuldige restauratie zal het worden verhuurd als vakantiehuis.