Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam - De Burcht van Berlage (foto Arjan Bronkhorst)
Amsterdam - De Burcht van Berlage (foto Arjan Bronkhorst)

De Burcht

Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2007
Bouwjaar
1900

Berlage ontwierp een sobere gevel met een monumentale ingangspartij onder een massieve boog en een toren. De vorm van het gebouw, met toren, ‘kantelen' en trappenhuis-binnenhof, is geïnspireerd op de architectuur van Italiaanse stadshuizen uit de Renaissance. 

Het gebouw van de ‘Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond' geldt als één van de hoogtepunten uit het werk van architect H.P. Berlage. Het heeft een uitzonderlijk gaaf bewaarde interieur, waaraan vooraanstaande kunstenaars en decorateurs meewerkten.
Het ontwerp kwam tot stand in 1899-1900, tegelijk met de Koopmansbeurs aan het Damrak.

Direct achter de ingang ligt een monumentaal trappenhuis. Langs gemetselde bogen en een zandstenen balustrade valt het invallende licht op de trap. De muren zijn opgemetseld in geel geglazuurde baksteen. De lamp uit 1919 is van de hand van Jan Eisenloeffel. In de bondsraadzaal bevinden zich monumentale muurschilderingen van Richard Roland Holst uit 1907. In de voormalige bestuurskamer op de eerste verdieping bevinden zich nog drie wandschilderingen eveneens van Roland Holst. Zij symboliseren de indeling van het etmaal in drie fasen: ‘Sterke Uren van de Arbeid', ‘Zachte Uren van de Ontspanning' en ‘Diepen Uren van de Slaap'. 

In 2008-2010 is een grote restauratie van het gebouw uitgevoerd, met steun van het SNS REAAL Fonds en de VriendenLoterij. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 89 (2007), pp. 36-57. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 90 (2008), pp. 21-22, Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 22-24, en 92 (2010), pp. 21-23 en 68-83.

Google panoramafoto van De Burcht >>
Voor meer informatie en rondleidingen door het gebouw zie de website van De Burcht >>