Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Architect

Hendrick de Keyser

Geboren
1565
Overleden
1621
Bouwstijl

De Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser, naamgever van de Vereniging, was één van de belangrijkste bouwmeesters en beeldhouwers aan het begin van de Gouden Eeuw. De Keyser was een meester in het bedenken van steeds weer nieuwe vormen en ornamenten. Zijn werk vormt een hoogtepunt van de Hollandse renaissance (ca 1550-1630). 

Hendrick de Keyser werd geboren in Utrecht in een familie van meubelmakers en schrijnwerkers en kreeg zijn opleiding bij de beeldhouwer, ingenieur en vestingbouwkundige Cornelis Bloemaert. 
In 1591 vestigde hij zich in Amsterdam waar hij zijn eigen werkplaats opzette en snel een naam verwierf als veelzijdig steenhouwer en ontwerper. Zijn werkterrein kende een grote variëteit, van kleinschalig beeldhouwwerk in kostbare materialen tot grafmonumenten, poorten, decoratief steenhouwwerk voor particuliere woningen en grootschalige bouwprojecten voor de stad. De Keyser was technisch zeer ontwikkeld, experimenteerde met marmer en brons en had verschillende uitvindingen op zijn naam staan.

Amsterdam - Huis Bartolotti (foto Arjan Bronkhorst)
Amsterdam - Huis Bartolotti (foto Arjan Bronkhorst)