Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Oudezijds Voorburgwal 57 Oudezijds Achterburgwal 46a 1

De Gecroonde Raep

Oudezijds Voorburgwal 57, 1012 EJ Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1946
Bouwjaar
1615
Architect
Amsterdam Oudezijds Voorburgwal 57 Oudezijds Achterburgwal 46a 1

In 1615 kocht de koopman Eduard Emtinck 'een huijs ende erve (...), streckende van de voorburchwal tot aen de achterburchwal (...)'. Kort daarop liet hij het huis verbouwen en een nieuwe gevel plaatsen aan de Oudezijds Voorburgwal naar ontwerp van stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. Volgens het testament van Emtinck kwam het pand rond 1660 in handen van de Diaconie der Gereformeerde Kerk. Tot in de 19de eeuw werd het huis verhuurd ten gunste van de armenzorg. In de eerste helft van de 20ste eeuw was in het pand een sigarenfabriek gevestigd. Nadat het in bezit kwam van de Vereniging heeft het kunstenaarsechtpaar Cephas Stauthamer en Josje Smit er gewoond en gewerkt. 

In 2006 is het grote pand, met gevels aan de Voorburgwal en de Achterburwal, geheel gerestaureerd waarbij de oude structuur van het huis is hersteld. Bij de restauratie kwamen sporen van een zeer oud houtskelet te voorschijn waaronder een korbeel uit de zestiende eeuw. 

De gevel aan de Oudezijds Voorburgwal is een prachtig voorbeeld van de ontwerptrant van Hendrick de Keyser. De bakstenen gevel is op de verdiepingen geleed met pilasters en gedecoreerd met zeer rijke natuurstenen ornamenten zoals medaillons, portretkoppen, zware waterlijsten en twee gevelstenen met het jaartal 1615. Het interieur van het huis is tot 1850 niet ingrijpend veranderd. De zaal van het achterhuis geeft met haar fraaie schoorsteenmantel in rococo-stijl, een goed beeld van de 18de-eeuwse toestand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 171-176. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 75 (1993), pp. 28-40.