Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
23 februari 2023

Unieke film over bewoners en restauratie van Huis te Warmond

"Verhalen van Hollands Buiten" presenteert een bijzondere film over de bewoners en restauratie van Huis te Warmond. Hoe is het om zo’n monumentaal 'Huys' te bewonen, en wat voor visie en drive zijn nodig zijn om het pand duurzaam klaar te maken voor de toekomst? Bekijk het verhaal van bewoner Jan Sevenster en architect Stephan Ligtvoet van Hendrick de Keyser Monumenten. De film is nu online bekijken!

De geschiedenis van Huis te Warmont gaat terug tot de 12de of 13de eeuw. Het kasteel had eeuwenlang een verdedigende functie tot het aan het eind van de 18de eeuw werd verbouwd tot landhuis in de huidige classicistische vorm. Toch is de middeleeuwse donjon nog altijd zichtbaar in een van de torens. Het kasteel wordt omringd door water en een prachtig parkbos dat in de volksmond ‘Het bos van Krantz’ wordt genoemd, naar de laatste familie die Huis te Warmont bezat.
Het huis kwam in 1961 in handen van een stichting en wordt sindsdien bewoond door meerdere huurders, onder wie de familie van Jan Sevenster.
Het werd echter steeds ingewikkelder voor de stichting om zo’n groot en complex gebouw goed te beheren en te onderhouden. Daarom zocht de stichting een partij die dit beheer kon overnemen. Zo werd Hendrick de Keyser Monumenten in 2018 eigenaar van Huis te Warmont. Projectleider en architect Stephan Ligtvoet van Hendrick de Keyser geeft toelichting op de duurzame en uitgebreide restauratie, zodat het "Huys" weer een eeuw vooruit kan.

Het project Verhalen van Hollands Buiten is een initiatief van Stichting Monument Verhaal en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid Holland, het De Banderfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland, Fonds 181 8 en de J.E. Jurriaanse Stichting.

Huis te Warmond
Huis te Warmond - Foto M van der Ven

Vrijwilligers gezocht

Wilt u bijdragen aan het in stand houden van onze woongeschiedenis? Help dan mee met het openstellen van Huis te Warmond. 

Onze vrijwilligers stellen de huizen open en ontvangen de gasten die onze huizen komen bekijken. Lijkt het u leuk om hier ook een bijdrage aan te leveren, neem dan contact op met Saskia Hoogervorst of kijk hier voor de mogelijkheden.