Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
15 mei 2023

Herstel interieurschilderingen in ‘Dennenheuvel’

Halverwege vorig jaar verwierf ‘Hendrick de Keyser’ de uitzonderlijke villa ‘Dennenheuvel’ (1900-1901) in het Gelderse Ubbergen, nabij Nijmegen. Het huis, gebouwd voor het Rotterdamse echtpaar Albert Jacob Pieter Suermondt en Wilhelmina Hendrika Mees, naar een ontwerp van de architect Oscar Leeuw en zijn broer en sierkunstenaar Henri Leeuw, behoort tot de topmonumenten uit het fin de siècle.

De sprookjesachtige villa is een gaaf bewaard voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur. Het uitzonderlijk eclectische woonhuis is gebouwd op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern van Ubbergen. Het huis staat tien meter boven de straat, en je hebt er dan ook een fantastisch uitzicht. Vanaf het terras is zelfs het bijna twintig kilometer noordelijker gelegen Arnhem te zien!

Zeer bijzonder is met name het rijk beschilderde interieur, met decoraties van Henri op de wanden en plafonds. Opmerkelijk is dat de schilderingen zich niet beperken tot de representatieve ruimtes; ook in de wc’s, halletjes en tussenportalen, en vermoedelijk op de meeste wanden, werden schilderingen aangebracht. Helaas is een deel in de loop van de tijd overgeschilderd, maar veel is ook bewaard gebleven.

In het verleden zijn verschillende plafonds gerestaureerd door de laatste eigenaren van het pand, het echtpaar Hornix-Straatman. De plafonds in de ruimtes op de begane grond en eerste verdieping zijn met houten raamwerken in vlakken verdeeld, waarin kleurrijke figuratieve en sjabloonschilderingen te vinden zijn.

Met behulp van eveneens beschilderde friezen zijn de plafonds visueel over de muren naar beneden ‘doorgetrokken’. Vooral het plafond in de hall is opmerkelijk. Het heeft een iconografisch programma in vierkanten, cirkels en driehoeken rondom een goudkleurige zon, waarin zowel de vier elementen als de vier seizoenen (uitgebeeld in bloemen), astrologische symbolen en de tekens van de dierenriem zijn verwerkt. Ook op andere plekken is in de schilderdecoratie symboliek verwerkt.

Bij de verwerving van Dennenheuvel was bekend dat twee beschilderde plafonds, in de jachtkamer en de woonkamer, waterschade hadden opgelopen en dienden te worden gerestaureerd. Daarmee is eind vorig jaar een start gemaakt. In twee maanden zijn de plafonds schoongemaakt, aangeheeld en na het maken van lijntekeningen van de oude schilderingen deels herschilderd.

Het enthousiasme buiten en binnen onze vereniging is groot als het om behoud en herstel gaat en vanwege de bijzondere kwaliteit van de schilderingen is in overleg besloten om ook enkele andere werkzaamheden mee te nemen. Naast de schoonmaak en herstel van een derde plafond, in de eetkamer, is daarom ook begonnen met een restauratie van de schilderingen in het trappenhuis en op de overloop. Het vermoeden was dat hier onder overschilderingen nog meer decoraties schuilgingen. Een werkstudent van de restauratieschilder heeft daarom een deel van de muur van het trappenhuis blootgelegd. Hier kwamen schilderingen tevoorschijn die een geheel vormen met de patronen op het plafond. Zelfs de goudverf van deze schilderingen glom nog! Bij werkzaamheden op de overloop kwamen schilderingen in een behangpatroon tevoorschijn, die ook zijn gerestaureerd. Het werk werd halverwege maart 2023 afgerond, en de plafond- en wandschilderingen schitteren weer zoals oorspronkelijk bedoeld!