Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Villa Dennenheuvel in Ubbergen (foto Arjan Bronkhorst)
Villa Dennenheuvel in Ubbergen (foto Arjan Bronkhorst)

Villa Dennenheuvel

Rijksstraatweg 46, 6574 AE Ubbergen, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2022
Bouwjaar
1900

De rijksmonumentale villa ‘Dennenheuvel’ ligt aan de zuidzijde van de doorgaande weg tussen Nijmegen en Kleef. Na de afbraak van de vestingwerken van Nijmegen raakte dit gebied, met haar on-Nederlandse landschap met hoogtes en vergezichten over de Ooijpolder, de Waal, de Duffelt en de Over-Betuwe, in trek bij welgestelden uit de omgeving.

Op grote percelen aan en rondom de Rijksstraatweg verrezen vanaf het midden van de 19de eeuw villa’s in de voor deze periode kenmerkende eclectische bouwstijlen. Neoclassicistische panden worden afgewisseld met huizen in chalet-, neorenaissance-, Engelse landhuisstijl en jugendstil. Villa Dennenheuvel is hier een goed voorbeeld van.

Het huis werd tussen 1900 en 1901 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse koopman Albert Jacob Pieter Suermondt en zijn echtgenote Wilhelmina Hendrika Mees. Samen met hun drie dochters brachten zij enkele jaren hun zomervakanties in de omgeving van Ubbergen door, waarna zij in 1884 besloten permanent hier te gaan wonen. Aanvankelijk huurden zij een huis van de familie Dommer van Poldersveldt. Zestien jaar later, in 1900, kocht Suermondt een stuk bouwgrond om een eigen huis te bouwen. Hierop stond een goedlopend koffiehuis met de naam ‘Weg en Hout’, dat werd verbouwd en omgedoopt tot ‘Boschlust’ (in 1938 afgebroken). Op de steile helling boven het koffiehuis verrees een nieuwe villa naar ontwerp van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw en zijn broer, sierkunstenaar Henri Leeuw.

De gebroeders Leeuw behoorden in de eerste decennia van de 20ste eeuw tot de meest gevraagde architecten in de omgeving van Nijmegen. Villa Dennenheuvel was één van hun eerste grote opdrachten. Later zouden ze verantwoordelijk zijn voor de bouw van het jachtslot Mookerheide, talloze villa’s, het concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en verschillende warenhuizen voor Vroom & Dreesmann. Hun totaalontwerpen, met architectuur van Oscar Leeuw en interieurs en meubilair naar ontwerp van Henri Leeuw, mogen met recht Gesamtkunstwerken worden genoemd.

In de zomer van 1901 verhuisde het echtpaar Suermondt-Mees naar hun nieuwgebouwde villa, de interieurafwerking werd waarschijnlijk het jaar daarop voltooid. Het huis heeft een gangbare villaplattegrond met grote kamers gesitueerd rondom een centrale hall met trappenhuis. De kamers zijn zeer fraai afgewerkt, met eikenhouten lambriseringen en sjabloonschilderingen op wanden en rijk beschilderde plafonds met jugendstilmotieven als planten- en bloemen, maar ook meer aan de vrijmetselarij en theosofie ontleende motieven als de dierenriem en andere astrologische symbolen. Op enkele kleine wijzigingen na is het interieur tot de dag van vandaag goed bewaard gebleven.

Verschillende generaties van de familie Suermondt maakten gebruik van het huis. Later diende het onder andere als kleuterschool van de Kanunnikessen van de Heilige Augustinus en als internaat van het college ‘Notre Dame des Anges’. Midden jaren zeventig werd het weer in gebruik genomen als woonhuis. In 1982 werd Dennenheuvel gekocht door Willem (‘Wim’) Jacques Hornix en zijn echtgenote Elise (‘Els’) Josephine Ignace Straatman. Gedurende veertig jaar bewoonden en restaureerden zij de villa met veel zorg en aandacht. In 2022 heeft de weduwe Hornix-Straatman het huis aan Vereniging Hendrick de Keyser verkocht.