Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
2 maart 2023

Hendrick de Keyser Monumenten en Van Wijnen vieren de restauratie van een monumentaal pand in Blokzijl

In opdracht van Hendrick de Keyser Monumenten heeft Van Wijnen het karakteristieke zeventiende -eeuws rijksmonument aan de Kerkstraat 2 in Blokzijl gerestaureerd én verduurzaamd. Het woonhuis dat rond 1666 werd gebouwd is nu toekomstbestendig, energiezuinig en volledig gemoderniseerd. Lees meer over dit bijzondere pand, dat al sinds 1926 in bezit is van de vereniging.

Zorgvuldige reconstructie
Na het strippen van het interieur heeft Van Wijnen delen van de plafonds, wanden en vloeren in het huis gerestaureerd. De originele grenenhouten vloer die onder meerdere lagen tevoorschijn kwam, was deels aangetast, en is zorgvuldig vervangen. Ook delen van de balken en kapconstructie zijn gerestaureerd.

Een gasloos monument
De isolatieschil van het huis is verbeterd. Wanden, vloeren en gevelkozijnen zijn nu tochtdicht. Vrijwel alle gevelopeningen zijn voorzien van ‘dubbel glas’ in de vorm van achterzetbeglazing. Het huis is verder voorzien van een warmtepomp en een PVT-systeem, dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Hierdoor is geen gas meer nodig om het huis te verwarmen. Ook zijn de keuken en badkamer volledig gemoderniseerd.

Natuurlijk isolatiemateriaal
Bij wijze van pilot koos Hendrick de Keyser Monumenten voor het gebruik van houtvezelplaten, een dampopen en capillair actief natuurlijk isolatiemateriaal. Een voordeel van het dampopen systeem is dat het vochtregulerend werkt. Dit deel van de restauratie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dinamo Fonds.

Deze prachtige woning aan de haven wordt binnenkort ter huur aangeboden. Geïnteresseerden kunnen een bezichtiging aanvragen via huren@hendrickdekeyser.nl